Er valt weer veel te zien in de bunker, met rechts het notieboekje van Gijsbert Johannes Duinker.
Er valt weer veel te zien in de bunker, met rechts het notieboekje van Gijsbert Johannes Duinker. Foto: Job Schepers

Bunker Texla krijgt steeds meer kleur

Verenigingen

Bunker Texla aan de rand van Den Burg krijgt beetje bij beetje het gezicht terug dat het in de oorlog moet hebben gehad. Wekelijks is de vrijwilligersgroep - in totaal bestaande uit tien mannen en één vrouw - bezig met opknappen en aankleden van de bunker.

Als we aankomen is Pieter-Jan Kampstra al druk bezig in de ruimte achterin de bunker die drie jaar geleden tot leven werd gewekt nadat Barend Albers. de grond met de daarop liggende bunker en paardenbunker had opgekocht. Achterin Texla zijn informatieborden op de muur aangebracht, waar nu nog niet veel te zien is. “Dat is de volgende fase. Daar moet de historie van deze plek verteld worden in beeld en tekst.” 

In de lange tijd dat er geen bezoek mogelijk was vanwege de coronapandemie, hebben de mannen niet stil gezeten. De muren zijn in oude staat teruggebracht, in de oorspronkelijke kleuren. De roestige afbladerende plafonds zijn weer lichtgeel en de beluchtingsbuizen zien er ook weer knap uit. Dat geldt ook voor het kantoor dat er uitzi..