Wat ik zeggen wou


Slaapplaatsen


There is something rotten in the state of… Een prachtige, beladen zin die ik ongevraagd leen van William Shakespeare! Uit Hamlet, een groots epos over bedrog, verraad, macht en onmacht en tegenmacht. Dit plagiaat was mijn allereerste reactie na het lezen van de uitkomsten van de enquete (723 texelaars!) door TipTexel.nl. Eigenlijk had de betweter en criticaster in mij verheugd moeten reageren. Zo van “zie je nou wel!” Maar dat het algemeen ongenoegen nog veel groter is dan ik in mijn bijdragen aan WIZW had beweerd… En dat er dan nog steeds particulieren en volksvertegenwoordigers zijn die dit alles bagatelliseren en volhouden dat we met Texel op de goede weg zitten. Werkelijk onbegrijpelijk.

Wij bewoners van Texel hebben zitten slapen; hadden boter op het hoofd; waren te goed van vertrouwen en onnozel of ….reeds volkomen apathisch. Voordat het gemeentebestuur nu eindelijk met de billen bloot gaat en opening van zaken gaat geven, zet ik alvast wat van die zaken op een rij.

Belangrijkste vraag blijft welke partijen het hier, zeg de afgelopen 20 jaar, voor het zeggen hadden? En ook… waarom liet de huidige burgemeester zich, kort na zijn aantreden, tijdens een interview in Zilte Zaken ontvallen dat volgens hem “Texel nog helemaal niet vol” was? Welke gevolgen had deze uitnodigende opvatting van iemand die boven de partijen dient te staan? En waarom ook heeft het huidige bestuur alle eerdere signalen, alle WOB-verzoeken betreffende het juiste aantal bedden genegeerd, zelfs gesaboteerd?

En waarom zijn er wel zoveel slaapplaatsen voor toeristen gerealiseerd, maar zo weinig voor de eigen bevolking? En heeft het gemeentebestuur door het voortdurend stillen en versterken van de “geldhonger” niet al deze misstanden zelf veroorzaakt. En is zij daardoor niet medeverantwoordelijk voor de torenhoge huizenprijs?

En wat als duidelijk wordt dat er bewust en/of onbewust door toedoen van de politiek, ten koste van ons Texel, van onze samenleving, ons welzijn (denk aan het drankgebruik van onze jongeren), en van milieu en natuur veel is misgegaan? Dat er niet, zoals de opdracht van elke bestuurder luidt, goed voor “eigen volk” is gezorgd? Dan zijn, om er nog maar eens die zielige "Amsterdammer van drie hoog achter” van de burgemeester bij te halen " de rapen gaar” en "breekt de pleuris uit”. Maar zover gaat het echt niet komen als we begin volgend jaar weer, haast gedachteloos, onze stem aan de zittende macht geven. Dan blijft het ……VEEL; nog MEER en Iwan het allerMEEST. Moge de strijdliederen van een stille revolutie alle jammerlijk-afgelaste evenementen overstemmen…en blijven klinken tot ver over het Wad.

Texel let op uw Zaak.

Rien Mast. Den Burg