Het drinkpatroon is in de loop der jaren sterk gewijzigd.
Het drinkpatroon is in de loop der jaren sterk gewijzigd.

Jenever of Dutch Gin?

In de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw was de omzet binnenlands gedistilleerd van groot belang voor de vaderlandse slijters. Maar het rendement was beperkt. Het buitenlands gedistilleerd bood een beter rendement, het volume van deze groep was klein.

Ergens in de jaren ‘90 van de vorige en het eerste decennium van deze eeuw zakte de populariteit van het binnenlands gedistilleerd sterk in. De omzetten in producten als bessenjenever, citroenjenever of -brandewijn en jonge en oude jenever zijn nu gedecimeerd. Be(e)renburg heeft zich nog enige tijd kunnen handhaven, maar kon ook niet ontkomen aan de terugloop van het binnenlands product.

Het drinkpatroon, ook het jongere uitgaanspubliek, toen vanaf 16 jaar, nu 18, is sterk gewijzigd. Er werd bier gedronken door de jongens en een deel van de meiden. Drankjes als Bessen-Up en zoete witte wijn waren bij niet-bierdrinkende meiden zeer gewild, zo'n 40-50 jaar geleden. In het begin van deze eeuw waren Safari en Passõa uitermate populair. Vaak met jus d’orange gemixt. Dit was niet alleen te merken aan de consumpties in de discotheek of kroeg, maar ook aan de verkopen in de slijterij.

Met name massa-merken in de groep binnenlands hebben moeten inleveren. Enkele merken bestaan al jaren niet meer. Wie kent niet gevleugelde reclameslogans als: Pa pakt Parade, Even een Vlekje wegwerken, Een Olifant een pootje lichten of Vierkant in de fles, rond op de tong (Bokma) uit vroeger dagen.

Toch is niet alles kommer en kwel in ons nationaal gedistilleerd. We zien een duidelijke trend naar kwalitatief betere producten uit ambachtelijke distilleerderijen, die eerlijke en smaakvolle producten naar, in de basis, oud recept voortbrengen. Voorbeeld van een producent die zich in deze moeilijke markt nadrukkelijk profileert is Zuidam Distillers uit Baarle Nassau, opgericht in 1975 door Fred van Zuidam, tegenwoordig is de leiding in handen van de gebroeders Patrick en Gilbert van Zuidam. Naast diverse soorten Jenevers in verschillende uitvoeringen, waaronder Jonge en Oude maken ze een serie kwalitatief hoogwaardige likeuren, Whisky en Gin. Daarnaast is Korenwijn, een vanouds belangrijk product in de vaderlandse gedistilleerd geschiedenis, leverbaar in meerdere variaties. Niet alleen zijn hier meerdere leeftijden leverbaar, maar ook creatieve variaties met een lagering op vaten die eerder bij de productie van Sherry of Whisky gebruikt zijn en hierdoor een specifieke smaak aan het eindproduct afgeven. Uit Engeland Jenever Dutch Gin. Het productieproces van Gin en Jenever komt grotendeels overeen, alleen is Gin meer gearomatiseerd. Gin is nu populair als basis voor mixen en cocktails, jenever, de uitzondering daargelaten, leidt een min of meer zieltogend bestaan.