Beeld van Hoornder Donderdag, hier bij Tineke Hoogenbosch aan het spinnewiel.
Beeld van Hoornder Donderdag, hier bij Tineke Hoogenbosch aan het spinnewiel. Foto: Gerard Timmerman

Marktmeester Hoornder Donderdag: "Wij doen het net even anders"

Veel reuring op de Hoornder Donderdag. “We proberen het hier net even anders te doen dan de andere markten op het eiland. Bij het selectie van de kraamhouders houden we daar rekening mee", vertelt marktmeester Leen Bouthoorn. Veiligheid wordt serieus genomen. Bij de toegang staat ontsmettingsmiddel en er is één looprichting. Als men toch tegen de richting in loopt, wordt ingegrepen. Zoals nu: er klinkt een fluitsignaal over het terrein. Het is (hulp)marktmeester Jan Veldhuisen die blaast. In zijn vrije tijd is deze kampeerder uit Weesp scheidsrechter. Hij corrigeert vriendelijk. de gele kaart blijft op zak. 

Veldhuisen: "Ik kom hier al van mijn zestiende op vakantie. Nu staan we op de boerencamping van de Eagles Ranch. Ik fluit hier voetbalwedstrijden, help bij de ZDH-crossloop van de Roparun, in de kerk van Den Burg en noem maar op. Ik vind het leuk om wat te doen."

De marktmeesters verzorgen voor de kraamhouders op z'n tijd een natje en een droogje en als iemand even naar toilet moet, dan houden ze de betreffende kraam even in de gaten. 

Bouthoorn en Veldhuisen, beiden 74, bekijken het met voldoening. Bouthoorn: "Vanmorgen was hier iemand van de gemeente. "Ik wou dat ze het zo op alle markten deden", zei hij. 

Enthousiasme in de stand van "Made bij Matty". Ze verkoopt zelfgemaakte tassen, kussens en andere spullen van echt leer. Moeder Yvette assisteert en haar atelier heeft ze verderop bij opa en oma Henk en Iet de Ruijter. Kraamhouders ook uit Friesland. Zoals Dieuwke Bijlsma, zij verkoopt met partner Albert nostalgisch serviesgoed en theedoeken. "We komen hier al vijf jaar. Het is gemoedelijk, we worden goed verzorgd, klanten weten ons te vinden en de handel is goed."

Afbeelding
Afbeelding