The Rhytmische Eilanders, met middenvoor op accordeon bandleider Tom van der Wulp.
The Rhytmische Eilanders, met middenvoor op accordeon bandleider Tom van der Wulp. Foto: Familie Van der Wulp

Tom van der Wulp was met zijn accordeon begrip op het eiland

Muziek was de grote passie van Tom van der Wulp. Op zijn accordeon luisterde hij, onder meer met The Rhytmische Eilanders, decennia lang menig feest op. Bekend ook om zijn humor en zijn bruiloftspelletjes.


Tom, geboren en getogen in Amsterdam, was als jochie al begaan met accordeonmuziek. Hij kreeg zelfs nog een tijdje les van de bekende Johnny Meijer, die om de hoek woonde en een kennis was van de familie. Hij speelde vaak, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij weigerde voor de Duitsers aan het werk te gaan en dook onder.

Na de oorlog verhuisde het gezin Van der Wulp wegens de woningnood naar Texel. Ze belandden, net als veel andere gezinnen, in een bunker. Die stond naast Buitenlust. Tom zat op dat moment in Nederlands-Indië, waar hij later als zeeman nog wel kwam, net als in Zuid-Afrika. Dat duurde totdat hij verkering kreeg met Emmy Smidt, dochter van de muzikale Texelaar Klaas Smidt.

Zijn muzikale loopbaan wordt geschetst in het boek “Heerlijk gespeeld jongens” van Frans Pieterse. Hoe Tom mensen bij elkaar zocht om een bandje te beginnen. Ook een foto van het familieorkest Van der Wulp in de huiskamer-serre aan de Binnenburg. Met zwager Jan van Boven op drums, Tom op accordeon en Lody op trompet. Minstens zo bekend was broer Piet, die steevast voorop ging bij KTF.

Zijn hoogtijdagen beleefde Tom met de The Rhytmische Eilanders. Ze speelden in 1958 op een bal masqué van sportvereniging SVT. Met Tom als bandleider en op accordeon, broer Lody op trompet, Piet Kingma op drums, Hans Kievits op bas en Jan Kievits op piano. Volgens de krant was de groep geweldig op dreef en toverde bij de gemaskerde voorstellingen passende muziek tevoorschijn.

De band groeide uit tot een begrip en speelde op bruiloften, partijen, met Ouwe Sunderklaas en bij tal van andere gelegenheden. De samenstelling wisselde in de loop der jaren, Piet Kingma en Tom van der Wulp als blijvende spelers.

Befaamd waren de Musette-avonden in Casino, dat dan steevast stampvol was. Na een ruzie met de uitbater stapte de band over naar de Oranjeboom. Op foto’s poseren de spelers keurig in het pak, op de zomeravonden werden ook de bezoekers geacht netjes gekleed te gaan. Desondanks ook hier een volle zaal. Ze speelden ook op avonden van de muziekschool van Henny Kok met de landelijk bekend accordeonist Harry Mooten en zelfs met tv-duo Gert en Hermien.

Muziek was Tom’s passie, maar hij deed het allemaal in zijn vrije tijd. Hij was stukadoor van beroep. “We zagen hem in de vakantietijd weinig. Altijd aan het werk en spelen”, vertelt zijn zoon Tom, vijfde uit het gezin van zes kinderen.

Nadien ging The Rhytmische Eilanders ter ziele. Tom ging verder met drummer Henk Maas onder de naam Duo Tom van der Wulp en nadien met Bennie Hoekmeyer. In 1991 kwam de groep weer bijeen, tijdens 100-jarige jubileumconcert van KTF. De band ontving een staande ovatie.

Toen het stukadoorswerk op Texel opdroogde en hij vaak aan de overkant werkte, verhuisde hij in 1980 naar IJmuiden. Ook daar pakte hij geregeld de accordeon. Zoon Tom: “Muziek was alles voor hem. Hij heeft nog een tijdje bij een shantykoor gezeten en speelde zelfs in het verzorgingshuis. Hij had nog altijd dezelfde accordeon. Een paar maanden geleden heeft mijn oudste broer Ruud, die ook in de muziek zit, hem laten stemmen. Hij klonk weer als een klok.” 

Tom van der Wulp overleed donderdag 15 juli. Hij werd 92 jaar.

Afbeelding