Johan Zijm in zijn werkplaats in Oudeschild. Hij werkt met metaal.
Johan Zijm in zijn werkplaats in Oudeschild. Hij werkt met metaal. Foto: Gerard Timmerman

Gouden handjes en nog aardig ook

Deze week in "Eiland van..." Johan Zijm uit Oudeschild. Johan heeft een eigen bedrijf voor technische dienstverlening. Bas Graaf zei vorige week over hem: "Gouden handjes heeft die man! En bovendien erg aardig, wat wil je nog meer!"

Vertel iets over jezelf en je achtergrond?
Mijn naam is Johan Zijm, 39 jaar oud. Ik ben er ien van Kees en Lia van de Fonteinsweg. Ik ben opgegroeid op de boerderij tussen de koeien, sinds 16 jaar woon ik in Oudeschild, ondertussen getrouwd met Carolien. Samen hebben wij 2 zoons van 7 en 5 jaar.


Je zit in de techniek. Hoe is dat zo gekomen?

Mijn vader had een melkveehouderij, maar al vroeg had ik voor mezelf de conclusie getrokken dat koeien melken niet mijn roeping was. Het boeren leven heeft ook prachtig mooie kanten maar ik wilde wel graag iets met wat meer vrijheid, waar je ook nog eens de deur achter je dicht kan trekken.

 

Techniek heeft mij altijd getrokken, was altijd aan het sleutelen in de schuur eerst aan fietsen toen aan oude brommers en daarna aan crossauto's. Vandaar dat ik na de HAVO besloten heb om met mijn handen aan de slag te gaan en heb toen de MTS Werktuigbouw in Den Helder gedaan.


Je bent zelfstandige. Vanwaar die keus?
Na een aantal jaren in de techniek te hebben gewerkt o.a. Bij Texdok (later scheepswerf Visser en nu Damen Texel) en bij een bedrijf in Den Helder wat actief is in de offshore-wereld, vond ik het tijd om het roer om te gooien. Mijn droom is altijd al geweest om iets voor mezelf te beginnen, maar had zelf niet de ruimte en de middelen om wat op te starten.

Nieuwe wegen zien er prachtig uit maar vaak wordt het niet veiliger of overzichtelijker

 

In die tijd raakte ik in gesprek met Rob Bakker, en die zei: "Als jij nou voor jezelf begint, dan heb ik wel werk voor je." Dus van het een kwam het ander, we hebben samen aan heel veel projecten gewerkt. Als ik zelf een project had mocht ik dat ook in zijn werkplaats doen. Hier ben ik hem erg dankbaar voor. Ondertussen heb ik mijn eigen plekje aan het Vliegwiel waar ik heel blij mee ben. Ook werken Rob en ik nog regelmatig samen.



Vertel eens iets over je bedrijf?
Ik maak en repareer eigenlijk van alles wat met metaal te maken heeft. Van reparatie en onderhoudswerk op kotters en andere boten tot het maken van stalen meubels, tafels, keukens, trappen, trapleuningen je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Eigenlijk van kapotte kaasschaaf tot complete staalconstructie voor een gebouw. Ook werk ik veel met aluminium en RVS. Dit kan in mijn werkplaats zijn maar ook op locatie.

 

Verder ben ik keurmeester voor elektrische arbeidsmiddelen, trappen en rolsteigers. En af en toe word ik nog eens ingehuurd door andere bedrijven die voor een project hulp nodig hebben. Een van de projecten waar ik met plezier op terugkijk was de nieuwbouw van de Mantje winkel in De Koog. Hier hebben Rob en ik samen alle stalen trappen, leuningen en balustrades gemaakt. Zaten we ter plaatse de trapleuningen te lassen terwijl om ons heen al gesjouwd werd met dozen met kleding enzovoort. Als dan alles op tijd en goed gelukt is dan geeft dat voldoening.



Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ben ik opstapper bij KNRM-station De Koog- Oudeschild. Een leuke groep vrijwilligers met allerlei verschillende achtergronden die een gezamenlijke passie hebben; namelijk het op zee helpen van mensen en dieren die dat nodig hebben. Ook verzorgen wij ambulance assistentie aan de ambulance, als die op een plek moet zijn waar ze zelf niet kunnen komen, bijvoorbeeld op het strand of in de duinen. Dan brengen wij het ambulance personeel daar heen met onze Unimog.

 

Verder hebben wij twee reddingboten die we bemannen, een in De Koog en een in Oudeschild. Wij hebben als vrijwilliger een pager in onze zak en zijn dag en nacht bereikbaar om te worden opgeroepen. Een spannende maar ook ontspannende hobby waar ik veel voldoening uit haal. Verder loop ik graag een stukje met mijn gezin, of ben ik op het water met onze eigen boot. 


Hoe is het om in Oudeschild te wonen?
In Oudeschild wonen we heerlijk. Het is voor onze kinderen een goede plek om op te groeien. Alles wat je nodig hebt is er, we hebben gelukkig nog een basisschool en er zijn genoeg winkels voor de dagelijkse benodigdheden. De haven trekt altijd, daar is altijd reuring van visserij en andere scheepvaart.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Texelaars zijn over het algemeen oprecht, eerlijk en recht door zee. Je weet gelijk wat je er aan hebt en daar hou ik wel van. Als het goed is dan hoor je het, als het niet goed is hoor je dat ook. Verder zijn eilanders onder elkaar over het algemeen behulpzaam, als je een probleem hebt dan is er altijd wel iemand die een oplossing weet.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
Het eilandse. De ruimte, rust en de mooie natuur die we hier hebben zoals die hoort te zijn. Dat de pakketbezorger je bestelling in je auto legt als hij die toevallig bij je werkplaats ziet staan en hij dus weet dat je niet thuis bent, en dat niet gelijk je huis leeg is als je een keer de achterdeur niet op slot hebt.

 

Verder denk ik dat de TESO veerdienst zo moet blijven zoals het is. Deze vaart eigenlijk bijna altijd en op tijd, een grote waarde voor Texel. Zowel voor de toerist die vlot naar Texel wil als voor de Texelaars en de bedrijven is het een betrouwbare verbinding. Als ik na een reis aan de overkant terug de boot oprij dan heb ik gelijk het gevoel van thuiskomen en ik denk dat dat voor de meeste Texelaars wel geldt.

 

Is er iets wat meer aandacht verdient?
Eigenlijk is dat in mijn ogen iets waar op dit moment heel veel aandacht aan gegeven wordt, namelijk het herinrichten van heel veel Texelse wegen en de daarbij behorende snelheidsverlaging naar 60 km/u. De nieuwe wegen zien er prachtig uit maar vaak wordt het er niet veiliger of overzichtelijker van. Ik maak wel eens de grap, dat je straks met de auto links en rechts ingehaald word door een toerist op een elektrische fiets.

 

Verder is de beschikbaarheid van woningen voor Texelaars die graag op Texel willen wonen een groot punt van aandacht maar daar wordt op verschillende plekken gelukkig aan gewerkt. Dit zal ook de beschikbaarheid van personeel voor de toeristische sector ten goede komen. 


Wie verdient een grote pluim?

Dat is niet een iemand in het bijzonder. Ik heb veel waardering voor mensen die vrijwilligerswerk doen voor een ander. Of dat nou op een reddingboot, een vrijwilliger bij het dorpshuis of iemand die een keer met een bewoner van een verzorgingshuis een uurtje gaat wandelen. Iedereen die iets doet voor de samenleving, daar is mijn pluim voor.



Hoe heb je het afgelopen jaar met corona beleefd?
Eigenlijk is corona op persoonlijk vlak redelijk aan ons voorbij gegaan. We zijn gezond, en gelukkig heeft mijn bedrijf er weinig last van gehad. Maar ik zie natuurlijk om me heen genoeg dingen gebeuren, bedrijven die het door de maatregelen moeilijk hebben bijvoorbeeld of evenementen die niet door kunnen gaan. Ik hoop dat we gauw de draad weer op kunnen pakken en ook de dingen weer kunnen doen die het leven nog leuker maken.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?
Texel is prachtig, wij als bewoner genieten daar elke dag van en het is prachtig als de Texelbezoeker daar van mag mee genieten. Dat is ook goed voor de economie. Maar ik denk wel dat we op moeten passen dat het eilander karakter behouden wordt, dat de hoeveelheid beschikbare ruimte voor toerisme wel onderhand zijn plafond heeft bereikt. Meer is niet altijd beter.


Wie zie je graag in de volgende Eiland van...? 

Als volgende gast in deze rubriek zie ik graag Annemieke Kuiper. Zij woont ook in Oudeschild en maakt hele mooie dingen van drijfhout. Ik ken haar als een vrolijke en positieve vrouw en ben wel benieuwd hoe zij in het leven staat.

Johan Zijm.