238 keer vergunning huisvesting verleend

Sinds de inwerkingtreding van de Huisvestingsverordening Texel 2019 op 5 oktober 2019 heeft de gemeente 238 huisvestingsvergunningen verleend, nodig om hier te mogen wonen. Voor tien woningen gebeurde dat op basis van “vruchteloze aanbieding”.


De gemeenteraad stelde de Huisvestingsverordening in als instrument om niet-Texelaars te weren van de woningmarkt. Op grond hiervan mag alleen wie economisch of maatschappelijk gebonden is aan Texel een huis kopen beneden de koopprijsgrens van zes ton of huren beneden een huurprijs van €752,33 (huurliberalisatiegrens) of particuliere huurwoningen met een huurprijs tot €1.250. 


Er is een ontsnappingsroute: verkopers die kunnen aantonen dat een woning ten minste dertien weken tegen een reële prijs (max 110% van de WOZ-waarde) is aangeboden aan economisch en/of maatschappelijk gebonden Texelaars en geen koper hebben gevonden (vruchteloze aanbieding), mogen het huis aan iedereen verkopen. Dat is volgens de gemeente tot dusver in tien gevallen gebeurd. Deze kopers komen in aanmerking voor een Huisvestingsvergunning.


Mensen die hier een huis kochten boven de kooprijsgrens van 6 ton hebben geen huisvestingsvergunning nodig. De 228 (238 - 10 vruchteloze aanbieding) verleende huisvestingsvergunningen betreft woningen onder die prijs. 


Voor huurwoningen is er volgens de gemeente geen enkele keer een beroep op deze regeling gedaan. Het aantal van 238 is ook exclusief de huisvestingsvergunningen voor sociale huurwoningen (deze worden namens de gemeente door Woontij verleend).