Veel suggesties op de vraag wat de gemeente dan wél kan doen.
Veel suggesties op de vraag wat de gemeente dan wél kan doen. Foto: Gerard Timmerman

"Hooguit één auto per vakantiehuisje"

71 procent dat de gemeente onvoldoende doet om het aantal verkeersbewegingen te beperken. Gevraagd naar wat de gemeente nog meer zou kunnen doen, kwam veel suggesties: 


"Elektrisch)fietsen bevorderen, meer fietspaden", "(Meerdere) auto's meenemen ontmoedigen, dagtoerisme met de auto tegengaan", "één auto per accommodatie toelaten", "Aangeven op diverse media dat het eiland "overvol" is", "Aantal auto's verminderen, hoge toeslag voor extra auto bij een vakantiewoning", "Aantal bedden goed tellen, minder toeristen, minder vervoersbeweging." 


"Het aantal toeristen beperken en sportievere doelgroep aantrekken; de laatste jaren komen er veel dikke mensen met meerdere grote honden in grote auto's", "Actief aanbod parkeerplaats Den Helder", "Alle achterlijke quads, snorfietsen tuktuks en steps verbieden. Laat ze fietsen", "Alleen geregistreerde Texelse auto's op het eiland, en daarnaast gratis openbaar en bagagevervoer", "Alleen van/naar vakantieadres op oneven en/of even dagen. En dit daadwerkelijk handhaven", "Auto op het vakantiepark of bij het vakantiehuisje laten staan en sleutels bij de receptie inleveren."

Andere vraag was of men zich voldoende gehoord voelt door de gemeente. 61 procent zegt van niet. 


"Bij het horen van de bevolking worden vooral degenen gehoord die georganiseerd zijn in belangenverenigingen. Meestal zijn deze belangen verbonden aan directe of indirecte inkomsten uit het toerisme. Hiermee wordt een groot deel van de inwoners, die geen belang hebben bij het toerisme niet gehoord."

"Er is een enquête gehouden onder de bevolking en de gemeente heeft de uitkomst hiervan serieus meegenomen in het Toeristisch Toekomstplan. Dat werd ook een keer tijd trouwens."

"Door een vraag- en antwoord bij te sluiten bij de TC bereikt men heel veel burgers, doe daarbij een antwoord enveloppe. Dat geeft een betere beeldvorming."

"Er lijken hier op het eiland regelmatig dingen te gebeuren waar niemand het mee eens is maar die toch gewoon doorgaan. Ook het hoge aantal "juridische geschillen" is hier opvallend. Ook het verschuilen achter "onderzoeksrapporten" en externe adviezen valt erg op. Dat alles schaadt het vertrouwen van de burger in haar bestuur en duidt op een "zesjescultuur". Zelf heb ik het gevoel dat het vooral de toeristen zijn waar men naar luistert, dan wel naar de sectoren die van het toerisme afhankelijk zijn."