64% van de deelnemers over het aantal geregistreerde slaapplaatsen: "Dit aantal ligt veel hoger".
64% van de deelnemers over het aantal geregistreerde slaapplaatsen: "Dit aantal ligt veel hoger". Foto: Gerard Timmerman

"Iedereen weet: er zijn veel meer slaapplaatsen"

Een greep uit de reacties over deze vraag: "Wat iedereen wel weet, maar niet officieel is, er zijn veel meer slaapplaatsen. Op allerlei manieren zijn er uitbreidingen gedaan die niet bekend zijn bij de gemeente, schuurtjes, garages, zolderkamers etc." En: "In mijn waarneming zijn er de laatste vijf jaar vooral veel grote familiehuizen gekomen, met 10-14 bedden. Het aantal tweepersoons accommodaties neemt sterk af, hiervoor in de plaats worden grotere vakantiehuizen op de percelen gebouwd. Daarnaast is er een ongecontroleerd en onbekend aantal bed&breakfasts. Het zou dus zeer wenselijk zijn alle beschikbare slaapplaatsen te registreren, en er op te handhaven."

"Zo lang voor een huisje vijf bedden worden gerekend gaat het steeds verder uit de pas lopen met de werkelijkheid. De afgelopen 30 jaar zijn er honderden zo niet duizenden traditionele huisjes omgebouwd naar vakantievilla's, honderden zo niet duizenden campingplaatsen zijn veranderd in chalets, iedereen die zijn ogen niet in zijn zak heeft ziet dit gebeuren maar de gemeente blijft halsstarrig vasthouden aan hun normtelling." Ten slotte: "Het is een wassen neus. Iedereen mag toch zomaar een stolp bouwen met daarin B& B."