Impressie van het nieuwe gebouw met vijf woonappartementen op de plek van de voormalige Aërogeen Gasfabriek in de Julianastraat.
Impressie van het nieuwe gebouw met vijf woonappartementen op de plek van de voormalige Aërogeen Gasfabriek in de Julianastraat. Foto: LA-Architecten

Vijf woningen op plek voormalige gasfabriek

Algemeen

Een plan voor de vervanging van de voormalige gasfabriek aan de Julianastraat in Den Burg door een nieuwe gebouw met daarin vijf woningen valt in de smaak bij het college. B en w hebben het principeverzoek positief beoordeeld.

In de vormgeving keren bestaande karakteristieke kenmerken van het pand terug, zoals het Jugendstil tegeltableau

De eerste steen voor de Aërogeen Gasfabriek, een initiatief van Dokter Wagemaker, werd in 1907 gelegd. Het was voor de productie van aërogeen (lucht)gas, dat door verdamping uit gasolie werd gewonnen. Gebruikt voor onder meer verlichting en om op te koken. ‘’Een grote schrede voorwaarts!’’, werd gezegd. In Den Burg werden in de meeste straten gasbuizen gelegd. Lang heeft de gasfabriek niet gefunctioneerd. Door schaarste van gasolie door de Eerste Wereldoorlog kwam de productie van gas in problemen.