Mokweg 41 "Eind van de wereld" van bovenaf gezien.
Mokweg 41 "Eind van de wereld" van bovenaf gezien. Foto: Bron: Google Maps

Andere bestemming voor hoeve Eind van de Wereld aan Mokweg

De gemeente werkt mee aan het verzoek om voor Mokweg 41 (hoeve Eind van de Wereld) bij Den Hoorn de regeling voor vrijkomende agrarische bebouwing toe te passen. De agrarische bestemming wordt dan gewijzigd naar ‘Wonen – Vrijkomende agrarische bebouwing ‘.


Het verzoek past binnen de regeling. Bij de beoordeling heeft met name de sanering van de voormalige agrarische bedrijfsbebouwing en de nieuwe inrichting van het perceel een rol gespeeld.


Alle voormalige agrarische bedrijfsbebouwing van circa 950 m² grootte wordt gesloopt. De helft daarvan, maximaal 475 m², mag als bijbehorend bouwwerk teruggebouwd worden. In de plannen wordt uitgegaan van een nieuw gebouw van 300 m², ruim binnen het maximum. Hierin komen ook twee recreatieve opstallen. De rechten daarvoor zitten al op het perceel. Er worden ook diverse verhardingen en een waterbassin verwijderd van het perceel. Er is volgens b en w sprake van “ontstening”.


Verder wordt het huidige bouwvlak en bestemmingsvlak gewijzigd en verkleind. Het huidige agrarische bouwvlak is circa één hectare. Dit wordt teruggebracht tot een bestemmingsvlak ‘Wonen – vrijkomende agrarische bebouwing’ van circa 5000 m². Dit betekent ook dat er 5000 m² agrarische grond zonder bouwvlak kan worden toegevoegd aan het agrarisch areaal. 


Ook wordt een deel bestemd als tuin. Het gaat dan om gronden die grotendeels als agrarisch erf in gebruik waren. De nieuwe inrichting sluit volgens de gemeente aan bij het omringende open landschap. “In de nieuwe situatie komen er veel minder losse gebouwen op het erf te staan en ook de grootte ervan neemt sterk af. Landschappelijk en ruimtelijk gezien is dit een goede ontwikkeling op deze locatie.”