De overvolle oud papier-container in Oosterend. Regelmatig belandt het papier er naast of in de bomen.
De overvolle oud papier-container in Oosterend. Regelmatig belandt het papier er naast of in de bomen. Foto: Gerard Timmerman

Papiercontainers overvol door verpakking

Overvolle papiercontainers, zelfs zodanig dat bij stevig wind de gebruikte enveloppen, oude kranten en tijdschriften in de bomen waaien. Het gebeurt geregeld en een snelle blik op de papierhoop maakt de oorzaak duidelijk: steeds meer dozen en ander verpakkingsmateriaal.


Het online bestellen van spullen, van kleding tot apparatuur, zit in een opgaande lijn. Zeker sinds het uitbreken van corona, toen de hoeveelheid bestellingen een enorme sprong maakte. Isabella van Boven, die voor bezorgdienst GLS rondrijdt. “Sinds corona is het behoorlijk gestegen, ongeveer met een derde. Wij dachten dat nu de winkels weer open gaan, de hoeveelheid wel zal dalen. En inderdaad, er is wel eens een dag dat het weer wat normaler wordt. Maar de volgende dag zijn er dan weer veel meer pakketten.”


Het is maandagmorgen en met echtgenoot Robert zijn ze met een bus vol pakjes vanuit het verdeelcentrum in Alkmaar onderweg naar Texel. “Elke werkdag, behalve in het weekend, nemen we de eerste boot. Het centrum zit net achter het stadion van AZ. Daar scant Robert de pakketten en ik sta aan de lopende band om onze pakketten er zo snel mogelijk af te pakken. Het is een race tegen de klok om de boot van half tien naar Texel te halen. Vaak minutenwerk.


Op Texel maken we eerst een ronde door Den Burg en daarna De Koog. Zo proberen we de drukte voor te blijven. We hebben de bus nu ook helemaal vol liggen. Tot nu toe kunnen we de drukte nog aan, maar het moet ook niet veel gekker worden. Veel grote pakketten. Als je ze thuis openmaakt, verbaas je je erover dat ze voor kleine dingen zulke grote dozen gebruiken. Laatst een incourante van een halve meter, met daarin een doosje van tien bij tien centimeter. Belachelijk.”


Isabella en Robert zijn niet de enige op Texel die pakketten bezorgen. “Robert heeft vorig jaar geteld. Er rijden dertien bezorgbussen rond, en dat is dan exclusief de transportbedrijven die met vrachtauto’s rondrijden en die ook spullen bezorgen.”


Meer omzet, dus ook meer verdiensten? Isabella: “Dat zou je wel denken. Alleen heeft GLS onze inkomsten een tijdje geleden met vijftien procent naar beneden bijgesteld. We zitten daardoor op precies dezelfde omzet als in 2019.”


Wat wel is gestegen is de prijs van papier. Duncan Whyte, mededirecteur van L&R, uitgever van onder meer de Texelse Courant en Vakantiekrant Texel. “We hebben bericht gekregen van onze drukker dat de prijs voor papier met 22 procent is gestegen. Dat komt vooral door de toegenomen vraag naar papierpulp voor verpakkingsmateriaal."


Ook Scouting Texel in Den Burg ervaart een toename. Ronald Witte: “Ik heb wel het idee dat onze twee containers sneller vol zitten. Gelukkig hebben we vrijwilligers die er geregeld wat in stampen en dozen in stukken scheuren, zodat er wat meer in past. Maar het valt niet altijd mee. De bakken worden drie keer in de week geleegd, op maandag, woensdag en vrijdag. De kiloprijs die wij ontvangen is niet gestegen. We hebben daarover een prijsafspraak met de gemeente.”