Anders bekeken...

In Dordrecht staat een groot kunstwerk in het water, het is een jongetje met in zijn hand een klomp, het kunstwerk heet: 'Wachten op hoog water”. Eén blik is genoeg om te snappen dat het manneke graag met die klomp wil varen en klaar staat voor de tewaterlating. Met de mooie warme dagen doen de kinderen niets liever dan spelen in het verkoelende nat. En niet alleen de jonkies. De jachthaven ligt vol, allemaal genieten van onze waterrijke omgeving, de wind die voortbeweegt en verkoelt.

Wachten op hoog water

Wat een contrast met de beelden uit het zuiden, watersnoodbeelden gelijk aan die van 1953 komen voorbij en jagen schrik aan. Mensen op daken, daken alleen boven water, water niets dan water. Uit de oevers getreden, alles meesleurend water. In Duitsland 150 doden. Door de snel opkomende massa veranderen kabbelende beekjes in kolkende opslokkende monsterlijke rivieren.


Oude mensen worden in veiligheid gebracht, reddingswerkers met prikstokken proberen nog ergens te komen en hulp te verlenen. Boeren helpen met groot gareel. Je zult maar in barensnood verkeren, en het water horen klotsen, alleen op zolder. 

Gelukkig bleek het drama in Limburg niet zo erg als men vreesde. Er is jarenlang geïnvesteerd in onze waterhuishouding en er wordt opgelucht ademgehaald, mensen die geëvacueerd waren mogen weer terug naar hun huis. Maar wat als je huis, niet zo heel ver van ons verwijderd, er niet meer staat? Wat als je hele huisraad verwoest is? Ja, wat als je in diepe rouw bent, een dierbare begraven moet alvorens je weer bij het nulpunt kunt beginnen? 


De interactie van mens en water zal ons altijd in beslag nemen. De Afsluitdijk met Lely en de werkende man passeren we regelmatig. Ook op ons eiland is er een jarenlang project geweest, onze jongste telg werkte met de kraan in langdurige shiften met de firma Dros hieraan mee. In het donker, zelfs in de nacht en wij vroegen ons wel eens af: ”Is dit niet overdadig?”

We zijn nu getuige van een ramp en blij dat de werkzaamheden verricht zijn. We wanen ons in Veilige handen. Het jongetje met de klomp werd gemaakt door het duo Maree Blok en Bas Lugthart, ze hebben meer prachtige kunstwerken gemaakt. U kent allemaal de blauwe tegeltjesbrug wel; 7000 foto’s van Elfstedenrijders die prachtige silhouetten maken op de laatste brug op de route. De mooie handen werden uitgekozen door onze OSG-jeugd.

't Horntje is misschien niet geschikt, maar een stukje terug, langs de nieuw aangelegde dijk zullen ze prachtig uit de hemel naar ons reiken….


Jozien