Bas Graaf: "Nu we “gewoon”  weer druk zijn, ben ik geneigd alles van de coronatijd weer te vergeten."
Bas Graaf: "Nu we “gewoon” weer druk zijn, ben ik geneigd alles van de coronatijd weer te vergeten." Foto: Jeroen van Hattum

Plezier halen uit contact met gast

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben 47 jaar geleden geboren in de Thijsselaan in Den Burg, maar opgegroeid in het grote witte huis aan het Schilderend. Ik heb 2 oudere zussen, Judith en Linda. 4 lieve kinderen uit 2 verschillende legsels en een fantastische vrouw!


Vanwaar de keuze voor de horeca?

Horeca is in ieder geval niet iets wat van huis uit is meegegeven. Zoals wellicht veel mensen wel weten kom ik uit een echte schildersfamilie. Ik heb kort bij mijn vader gewerkt als schilder, maar kwam er al snel achter dat ik daar niet heel veel plezier aan beleefde. Daarna kwam ik bij William Witte in de cd/videotheek en 4 jaar later ben ik in Oudeschild in ‘t Pakhuus gaan werken als gastheer. Gastheer ben ik sindsdien altijd gebleven. Ik zeg wel eens gekscherend “ik kan niks anders ;-)”. Contact met de gasten was al snel - en is nog steeds - waar ik het meeste plezier in mijn werk vandaan haal!


Ergens schuilt een voorliefde voor de fiets en mooi weer

Hoe bevalt het om midden in het centrum van Den Burg een zaak te hebben?

Als je me 10 jaar geleden had verteld dat we op deze plek op de Groeneplaats een eigen zaak zouden hebben, was ik heel hard gaan lachen. Ik ben er bijzonder trots op! Verder is het erg leuk om in het centrum van Den Burg te werken. Er is altijd wel iets te zien of te beleven.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Vrije tijd is op het moment weer spaarzaam goed. Ik ben graag thuis bij m’n gezin. Ik kan uitstekend “niks” doen, maar direct of indirect heeft ‘t ook al snel weer met werk te maken. Ergens in mijn lijf schuilt een voorliefde voor de fiets en mooi weer. Misschien, als er weer eens wat meer vrije tijd is, dat ik de racefiets pak en 3 weken rechtdoor fiets.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Na een dag werken herinner je je vaak de lastige gevallen als eerste, waarop ik vaak zeg “De meeste mensen zijn gelukkig aardig” 


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

Dingen veranderen in de loop der tijd, daar is meestal niks mis mee en heb ik zelf ook niet zoveel moeite mee. Je moet alleen nooit vergeten wat Texel zo aantrekkelijk maakt. Laten we dat vooral koesteren.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Er zijn vast wel wat dingen op te noemen die wat meer aandacht verdienen. Maar ik denk dat we het over het algemeen prima voor elkaar hebben op Texel.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik wil 4 pluimen uitdelen! Ik dacht het dicht bij huis te houden. Voor alle 4 mijn kids 1 hele dikke! Omdat ze door hard te werken ieder op hun eigen manier hun plek weten te vinden. Toppers zijn het alle 4!


Hoe heb je het afgelopen jaar met corona beleefd?

De coronaperiode viel niet altijd mee. Als we een lijstje met emoties gaan maken, zijn de meeste in die periode wel voorbij gekomen. Maar het mag ook gezegd worden dat het af en toe best fijn was om alle tijd voor de kids te hebben. Vooral de periode februari-maart was behoorlijk frustrerend, toen werd het ook financieel wel zwaar. Nu we “gewoon”  weer druk zijn, ben ik geneigd alles weer te vergeten. Hoewel… je houdt je hart vast voor wat er nog kan komen.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Toerisme is essentieel voor ons bestaan, dat zie je maar weer tijdens de lockdown. Wat overigens niet wil zeggen dat alles om de toerist moet draaien. De juiste balans vinden. En zoals eerder gezegd: Nooit uit het oog verliezen wat Texel zo aantrekkelijk maakt. Geld moet naar mijn mening nooit de eerste motivatie zijn!


Wat doe je over vijf jaar?

Wie weet er nu wat hij/zij over 5 jaar doet… maar dromen zijn er genoeg. Vaak gaan ze over mediterrane landen. Het allerliefst gezond zijn natuurlijk!


Volgende 'Eiland Van...'?

Johan Zijm uit Oudeschild. Johan heeft hele mooie dingen voor Raaks gemaakt. O.a. het stalen portiek. Gouden handjes heeft die man! En bovendien erg aardig, wat wil je nog meer!