Henk Griffioen van Texel Plasticvrij, met de creatieve strand-plasticbak. Als pilot komt er eentje op paal 17.
Henk Griffioen van Texel Plasticvrij, met de creatieve strand-plasticbak. Als pilot komt er eentje op paal 17. Foto: Gerard Timmerman

Vis verzamelbak plastic op strand

Texel Plasticvrij, de organisatie die zich inzet om het eiland te zuiveren van zwerfafval, trok op de zomermarkt woensdag in Den Burg bekijks met een bijzondere attractie. 


De artistieke afvalkorf in de vorm van een vis is in elkaar gelast door vrijwilliger Henk Griffioen. Er komt er eentje te staan op het strandslag van paal 17, als pilot. De ervaring leert wel dat het lastig is plastic afval in te zamelen bij de strandslagen. Dit is eerder uitgeprobeerd, maar daarmee is de gemeente, die samenwerkt met Texel Plasticvrij, gestopt, omdat het plastic afval teveel vervuild werd met hondenpoepzakjes en ander afval dat niet bij het plastic hoort. Het was daardoor niet meer te recyclen, maar moest worden verbrand met het restaval. Vandaar de keuze voor een pilot-vis. 

Griffioen hoopt uiteindelijk tien vissen voor plastic afval te plaatsen, eentje op elk strandslag, zodat passanten er plastic zwerf- en ander afval dat ze op het strand aantreffen in kunnen achterlaten. 

Bedoeling is dat verspreid op De Hors drie plastic jutkooien worden geplaatst. De Hors valt onder Defensie. Terreinbeheerder Hooijschuur Groen zou dan zorgen dat de jutkooien geregeld worden geleegd.

Er spoelt weliswaar niet meer zoveel troep aan als voorheen, toch nog altijd een indrukwekkende hoeveelheid. Een uurtje jutten op het strandje bij de veerhaven leverde een kist vol plastic op. Van zeil tot het oranje pluis van visnetten.