DP6 architectstudio ontwerpt nieuw Thijssehuis in Den Burg

DP6 architectstudio in Delft gaat na de zomervakantie een voorlopig ontwerp maken voor het nieuwe cultuurcentrum aan de Keesomlaan in Den Burg.

Het centrum heeft van de toekomstige gebruikers (Artex, KopGroep Bibliotheken en Young4Ever) de naam Thijssehuis gekregen. Dat is een verwijzing naar de huidige Thijsseschool sinds de jaren vijftig aan de Keesomlaan zit en naar Jac P. Thijsse die van 1889 tot 1892 op Texel woonde en toen hoofd van de toenmalige Franse school in Den Burg was.

Volgens de eerste schetsontwerpen die woensdag werden gepresenteerd wordt het nieuwe Thijssehuis een gebouw van twee lagen (op de plek van de Thijsseschool) met een goothoogte van zes meter en een nokhoogte van negen meter. Het wordt 55 meter lang en 27,5 meter breed. De nieuwbouw bestaat uit een soort van steen op de begane grond en hout (dat grijs wordt) op de tweede bouwlaag. Op de daken worden zonnepanelen meegenomen zodat het nieuwe gebouw energieneutraal wordt. Binnen komt volgens de huidige schetsontwerpen op de begane grond een deel van de bibliotheek, een grote zaal (met doorlopend naar buiten ruimte voor een buitentheater), een bar met stamtafel, een grote trap waarop groepen kunnen zitten en ruimte voor Young4Ever. Boven komen eveneens een deel van de bibliotheek, leslokalen voor Artex en kantoorruimten. 

Bedoeling is dat eind dit jaar het voorlopig ontwerp en een bedrijfsplan klaar zijn en dat er duidelijkheid is over de bouwkosten, zodat de gemeenteraad een finaal besluit over de realisatie van het Thijssehuis kan nemen. Meer op pagina 5.