Belangenorganisatie valt uiteen

Totaal verschillende inzichten in de toekomst van de visserij liggen ten grondslag aan het uiteenvallen van belangenorganisatie VisNed van de Nederlandse kottervisserij.

Vier producentenorganisaties, waaronder PO Texel, nemen eind dit jaar definitief afscheid van de belangenorganisatie en gaan op eigen voet verder. De kwestie zit in hem onder meer in de samenhang tussen de visserij en een aantal grote akkoorden en de vraag of de kottervisserij daarvoor aan de onderhandelingstafels moet gaan zitten. Volgens Maarten Drijver, voorzitter van PO Texel, staan de Texelse leden op het standpunt dat ze aan de onderhandelingstafel moeten plaatsnemen om over de toekomst te praten.

"De visserijsector is te klein om zaken als een Klimaatakkoord of een Green Deal tegen te houden en dan kun je beter kijken hoe je aan de onderhandelingstafel voor jezelf voor de toekomst de beste resultaten kunt bereiken. Dat kan onder meer uitkoop zijn van visserijbedrijven die willen stoppen. Zoiets biedt ook meteen ruimte voor bedrijven die door willen gaan met vissen op zee."

PO Urk, die vanaf 2022 als enige producentenorganisatie aan VisNed verbonden blijft, wil niet plaatsnemen aan de onderhandelingstafels, onder meer uit verzet tegen de verdere ontwikkeling van windenergie op zee. Volgens Drijver is dat een opstelling die zonder meer veel respect verdient, maar waarbij ook de vraag moet worden gesteld in hoeverre die opstelling uiteindelijk haalbaar en realistisch is. "We hebben allemaal moeite met de ontwikkeling van windmolenparken op zee, maar de leden van PO Texel kiezen wel voor de onderhandelingstafel."

Volgens Drijver is het verstandig om de komende tijd nader onderzoek te doen naar innovaties voor de verwerking van vis aan boord. Dat zou ertoe moeten leiden dat aan boord minder mensen nodig zijn, waarmee tegenwicht geboden kan worden aan het tekort aan mensen op de kottervloot. "Het is ook verstandig om samen met de windmolenmaatschappijen na te gaan denken over eventuele andere scheepsmodellen."

Welke PO de toekomst het beste inschat, zal moeten blijken. "Maar we komen onderling helaas niet op één lijn en dat is wel erg jammer." De komende tijd wordt besteed aan de ontvlechting van VisNed. Dat heeft gevolgen voor onder meer de belangenbehartiging van de kottervisserij in Brussel die grotendeels in handen van VisNed is. "Texel heeft daar ook altijd zijn bijdrage aan geleverd." De PO's van Den Helder, Wieringen en Texel bekijken op welke wijze zij nauwer kunnen samenwerken om de belangen te behartigen. "Hopelijk ontstaat er op termijn stabilisatie en komt er weer een nieuwe vorm van samenwerking binnen de kottervisserij."