"Stijlvol gebouw dat past in omgeving"


Het nieuwe Thijssehuis in Den Burg wordt een mooi en stijlvol functioneel gebouw dat aansluit bij de ijsbaan en de vijver.

Dat stelt wethouder Remko van de Belt (cultuur) op basis van de eerste schetsontwerpen van het nieuwe cultuurcentrum. Het nieuwe gebouw wordt zo gerealiseerd dat er een verbinding ontstaat tussen de ijsbaan en het centrum en dat de vijver ook meer bij het geheel wordt betrokken.

Aan de voorzijde komt (op de plek waar nu nog het plein voor de jongste groepen van de Thijsseschool is) ruimte waar veertig auto's geparkeerd kunnen worden. Bedoeling is dat de helft wordt bestemd voor medewerkers van het centrum en de andere helft voor bezoekers. Bij grotere uitvoeringen kunnen de auto's ook geparkeerd worden op het parkeerterrein een eindje verderop bij de TXL sporthal. Er komt aan de voorzijde van het Thijssehuis eveneens ruimte om fietsen te parkeren.

Aan de voorzijde komt de hoofdingang met een balie waar een medewerker van Artex, de bieb of Young4Ever aanwezig is. De ruimte van Young4Ever (op de begane grond) krijgt ook een eigen entree. De samenwerkende partijen zien veel in de wijze waarop ze elkaar in het nieuwe gebouw kunnen gaan versterken in elkaars activiteiten. De bar wordt, net zoals nu al het geval is bij Artex in d'Ouwe Ulo, ondergeschikt aan het geheel. Bedoeling daarvan is volgens Sander Boschma van Artex dat mensen daar een kopje koffie of thee kunnen krijgen als daar behoefte aan is.

Volgens Anita Ruder van de bibliotheek is het nieuwe Thijssehuis te vergelijken met School 7 in Den Helder waar KopGroep Bibliotheken, de Helderse Historische Vereniging en de Helderse Volksuniversiteit sinds een aantal jaar samen optrekken. Dat gebouw valt goed in de smaak bij de gebruikers en werd in 2018 zelfs bekroond tot beste bibliotheek ter wereld. Bezoekers kunnen volgens Ruder straks in het Thijssehuis ook rustig rondneuzen tussen de boeken. Om wat mee naar huis te nemen, moeten mensen lid zijn van de bibliotheek, net zoals nu ook al het geval is.

Volgens Berber Kruger van Young4Ever zijn er straks diverse rustige plekjes in het Thijssehuis waar jongeren in een niet-schoolse omgeving rustig kunnen zitten om schoolwerk te doen. Volgens haar wordt het ook een plek waar jongeren zelf feesten, festivals of toernooien (op de ijsbaan) kunnen organiseren en kunnen meehelpen als vrijwilliger bij activiteiten. Het Thijssehuis kan ook een plek worden waar jongeren ouderen leren omgaan met social media en digitale vraagstukken.

De buitenruimte bij het nieuwe gebouw is volgens Kruger ook een enorme verbetering. "We kunnen samen met jongeren naar buiten waar ze hun energie kwijt kunnen. Balletje trappen, frisbeeën, picknicken et cetera. Samen activiteiten doen, versterkt ook onze vertrouwensband met de jongeren. We kunnen ze beter enthousiasmeren om mee te doen met alle activiteiten die het Thijssehuis biedt. Tevens is er meer (toe)zicht op de ijsbaan, skatebaan en omgeving als we daar zitten." Boschma is enthousiast over het buitentheater dat aan de zijde van de ijsbaan moet ontstaan. Dat wordt een ruimte die gekoppeld is aan de grote zaal op de begane grond. Het moet de mogelijkheid bieden dat er buiten voorstellingen bij het Thijssehuis worden uitgevoerd. 

De gemeenteraad trok vorig jaar op 16 september €7,7 miljoen uit voor de realisatie van het cultuurcentrum. Daarna werd een extern adviseur in de arm genomen om het proces te begeleiden. Dat leidde tot de selectie van DP6 architectstudio in Delft voor het voorlopig ontwerp en er wordt extern een businessplan opgesteld waarover de raad eind dit jaar nog vergadert. 

Vertegenwoordigers van de bibliotheek, Young4Ever en Artex zijn al langere tijd met elkaar in gesprek om te bekijken hoe ze gezamenlijk het nieuwe gebouw kunnen gaan beheren. Daarbij wordt onder meer besproken hoe ze de ruimten het beste met elkaar kunnen delen. Volgens Boschma is het voor andere partijen op het eiland eveneens mogelijk om ruimten te gebruiken als daar behoefte aan is. Mogelijk gaat Radio Texel ook nog een rol spelen in het geheel. Bekeken wordt of de lokale radio in de toekomst zijn intrek kan nemen in het nieuwe Thijssehuis.