Andere plek toren Vliehors geen optie

De verkeerstoren op de Vliehors verplaatsen is geen optie en kost veel meer dan het verplaatsen van oefendoelen.

Dat liet commandant Rob Duran van de Schietrange op de Vliehors dinsdagavond weten tijdens het gesprek in het gemeentehuis. Het verplaatsen van de oefendoelen op de grond (en daarmee het wijzigen van de vliegroute) kost circa één a twee miljoen euro. Het verplaatsen van de verkeerstoren zou tien tot vijftien miljoen euro gaan kosten en het is volgens Duran de vraag of het überhaupt zou lukken om een andere plek voor de verkeerstoren voor elkaar te krijgen. Het beschieten van de toren tijdens de oefeningen (vijf keer, waarvan de laatste keer in 2013) is voor Defensie aanleiding om de doelen op de Vliehors anders neer te gaan zetten. Bedoeling is dat dat eind 2022 gebeurd is.


Tijdens het gesprek op het gemeentehuis kwam naar voren dat de partijen eigenlijk al een jaar of vier geleden met elkaar om tafel hadden moeten zitten om te praten over de veranderingen, maar dat is niet gebeurd. De oorzaak daarvan werd dinsdagavond onder meer gelegd bij het in de vergetelheid raken van het convenant uit 2002 waarin Defensie en de gemeente destijds afspraken elkaar van ontwikkelingen op de hoogte te houden. Dat convenant is nieuw leven ingeblazen. 


De Texelse partijen die bezwaar maken gaven tijdens het gesprek aan niet tegen de oefeningen boven de Vliehors te zijn, maar wel de zorg te hebben dat de geluidsoverlast fors gaat toenemen. Nu wordt er nog merendeels met F-16's gevlogen (en andere toestellen), maar dat gaan op afzienbare termijn F-35's worden en die produceren meer geluid. Commandant Doorten van Vliegbasis Leeuwarden gaf aan dat de F-35 mogelijk minder vaak gaat vliegen dan F-16 zodat de hoeveelheid geproduceerd lawaai van de F-35 binnen de geluidscontouren van de F-16 blijft, maar dat nam de Texelse zorgen niet weg. De zorgen van Texel zitten hem vooral in de piekbelasting die een voorbij vliegende straaljager boven het eiland teweeg kan brengen.


Op het moment loopt er bij de Raad van State een zaak van de Texelse bezwaarmakers tegen de vergunning voor Defensie om de oefendoelen op de grond te verplaatsen. Die zaak werd aangespannen nadat de bezwaren eerder dit jaar bij de bestuursrechter in Haarlem waren verworpen. Wanneer de zaak bij de Raad van State inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.