Defensie kijkt naar alternatief vliegroute

Defensie is bereid te kijken naar een voorstel voor een alternatieve vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors op Vlieland die tot minder geluidsbelasting op Texel zou moeten leiden.

Die toezegging deed commandant Henk Doorten van Vliegbasis Leeuwarden tijdens een gesprek met een aantal vertegenwoordigers van de Texelse organisaties die zich hardmaken tegen het wijzigen van de vliegroute boven de Vliehors. Zowel de commandant van de Vliegbasis Leeuwarden als de commandant van de Schietrange op de Vliehors waren, met ondersteuning, dinsdagavond voor het gesprek aanwezig in het gemeentehuis in Den Burg.

De voorgestelde alternatieve vliegroute bestaat uit aanvliegen vanaf de Noordzee, oefenen boven de Vliehors en wegvliegen boven de Noordzee. Dat zou ertoe moeten leiden dat de straaljagers uit de buurt van Texel blijven. Tijdens de behandeling van bezwaren tegen de vergunning voor het wijzigen van de oefendoelen op de Vliehors (en daarmee het wijzigen van de vliegroute) was de alternatieve vliegroute nog van de hand gewezen. Commandant Doorten liet blijken niet automatisch mee te gaan in de voorgestelde alternatieve route, maar stond ervoor open om het alternatief te bekijken. "En als het niet de beste route is, gaan we uitleggen waarom dat niet zo is." 

Piet Standaart - die de Texelse organisaties begeleidt met de bezwaren - en Michel Gregoire van TOP gaven tijdens het gesprek aan dat de zorgen over de gewijzigde vliegroute met name in de piekbelasting van het geluid zit. De F35 is in aantocht en die maakt meer geluid dan een F16 waardoor de zorg is dat de combinatie van de gewijzigde vliegroute en de komst van de F35 boven Texel tot een geluidsbelasting gaat leiden die schadelijk is voor het toerisme.

Vanuit de zijde van Defensie was dinsdagavond bereidheid te kijken of er mogelijk meer spreiding kan plaatsvinden in de oefenvluchten boven de Vliehors, zodat er minder in de zomer en meer in het voorjaar en het najaar wordt gevlogen. Een dergelijk systeem is er nu al door in de zomer geen nachtvluchten boven de Vliehors te laten plaatsvinden. Burgemeester Michiel Uitdehaag kaartte aan dat het tussen Pasen en de herfst altijd wel druk is op het eiland, maar dat er daarvoor en daarna minder toeristen zijn. "Bewoners van De Cocksdorp zijn er wel 24 uur per dag, dus dat is een andere groep om rekening mee te houden."

Defensie was niet bereid ruimte op te geven in de hoeveelheid vliegbewegingen die per jaar gemaakt mogen worden. Volgens de commandant van de vliegbasis is het geen streven om zoveel als mogelijk te vliegen, maar moet Defensie wel de ruimte hebben om oefeningen boven de Vliehors te kunnen uitvoeren als dat nodig is. "Maar ik snap de zorgen van het eiland en de belangen van het toerisme. Daar moeten we naar kijken." Meer op pagina 6.