STIFT-bestuursleden Jan Frederici, Mark Poldner en Marius Kikkert nemen een kijkje bij de kraam van Stichting Texel Plasticvrij.
STIFT-bestuursleden Jan Frederici, Mark Poldner en Marius Kikkert nemen een kijkje bij de kraam van Stichting Texel Plasticvrij. Foto: Gerard Timmerman

Investeringen in toeristische infrastructuur

Corona zorgde in 2020, met name bij ondernemers, voor de nodige onzekerheid. Het verklaart waarom de animo om te investeren in de toeristische infrastructuur weliswaar minder was dan anders, maar toch nog aanzienlijk.


Dat blijkt uit het jaarverslag van Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT). Verspreid over 26 projecten kwam er voor €409.108,- aan aanvragen binnen. Nadat die aan de criteria waren getoetst, werd voor €280.393,- toegekend. Een kleine 10 procent van de totale projectkosten van ruim €3 miljoen. Wat de rol als “vliegwiel” bevestigt. Deelname van STIFT helpt vaak ook andere fondsen over de brug. Andersom verbindt STIFT aan de bijdrage de voorwaarde dat ook anderen in het project moeten investeren.

Het grootste bedrag (€75.000,-) was voor het project Thuishaven voor de Palmhoutwrakcollectie in Kaap Skil. Het was voor het derde jaar achtereen dat STIFT geld (in totaal circa 4 ton) beschikbaar stelde voor de uiteindelijke expositie die gelinkt is aan dit wrak waaruit onder meer de bekende jurk werd opgedoken.

€25.000,- is toegezegd aan SV De Koog, voor kleed- en andere materialen en een massagebouw (totale investering €336.000,-). Voor het project Natuuravontuur De Cocksdorp ontving De Krim €21.429,- (project van €142.858,-) en Stichting SIGT €15.000,- voor de Terrainhoppers, de elektrisch aangedreven rolstoelen waarmee minder validen het strand op kunnen (kosten €33.000,-).

Stichting Texel Plasticvrij, dat ijvert voor schoon eiland, ontvangt een bijdrage van €10.714,- (kosten €71.428,-). “Een schoon eiland draagt bij aan een goede sfeer. Daarom juichen wij dit initiatief om zwerfafval op te ruimen, te recyclen en de bewustwording over afval te verhogen toe”, vertelt Mark Polder, samen met Marius Kikkert en Jan Frederici bestuurslid van STIFT.

Eén van de dingen die opviel is dat in 2020 meer dan anders, STIFT aanvragen kreeg voor kleinere projecten. Kikkert: “We bekijken het van geval tot geval. Aanbevelenswaardig is dat het collectieve projecten zijn of projecten die een breed publiek bereiken. We steunen bijvoorbeeld geen individuele ondernemers en zeker niet hun exploitatie.”

Frederici: “Daarmee stimuleren we dat initiatiefnemers samenwerking zoeken.” Voorbeeld is het project voor verwarming van terrassen met verwarmde zitkussens. “Iemand kwam met dat idee. Op ons voorstel is dat opgepakt door belangenvereniging Horeca Nederland, afdeling Texel. Leden kunnen daardoor een bijdrage van 50 procent ontvangen.”

Schoolvoorbeeld van een collectief project dat ten goede komt aan het toerisme en de horecabranche en breed gedragen wordt, is de bijdrage aan de Texel Academy. “Die leidt onder meer beginnende koks op, zorgt voor huisvesting, stage en geeft baangarantie. Gesteund door STIFT, de gemeente, de OSG, ROC en het bedrijfsleven.

De kurk waar STIFT op drijft is de bijdrage van de gemeente uit de toeristenbelasting. In de afgelopen tien jaar is er in totaal €4.177.758,- ontvangen. Tot en met 2020 is daarvan €3.810.073 toegekend aan projecten. Op een totaal projectbedrag van €41.474.856,-. Het aantal aanvragen per jaar wisselt, maar gemiddeld zijn dat er twintig. Daarvan worden er veertien à vijftien toegekend, dus ongeveer zes afgewezen. Operationele en andere kosten bleven beperkt tot €16.806,-, zodat ruim €463.000,- over bleef voor investeringen. Wie een aanvraag overweegt, kan voor advies of een toelichting desgewenst vooraf contact opnemen met het bestuur.