Extra geld verharden bermen op Texel

Voor dit jaar trekt de gemeenteraad €201.700,- extra uit naast een budget van €233.800,- dat de gemeente jaarlijks al voor verharding van de bermen beschikbaar heeft. 

Met het extra geld worden dit jaar de bermen langs de Vuurtorenweg en de Kadijksweg verhard. Voor 2022 wordt €117.200,- extra ter beschikking gesteld voor bermverharding langs de Oostkaap en het Mienterglop. Voor 2023 gaat het om €221.200,- extra voor bermverharding langs het Lageveld, de Kamperfoelieweg en de Mokweg. De politieke partijen stelden woensdagavond ook €169.000,- beschikbaar om de berm langs de Muyweg zo snel mogelijk te verharden met het oog op de aanstaande reconstructie van de Postweg die volgens planning in het najaar van start gaat. De Muyweg stond voor 2022 op de planning, maar werd op verzoek van het CDA naar voren gehaald. Alle extra gelden worden gedekt uit de algemene reserve van de gemeente. 


Het versneld verharden van de berm komt voort uit een toegenomen mobiliteit op de wegen in het buitengebied. Daar heeft meer verkeer gereden sinds de vele werkzaamheden aan de wegen op Texel van start gingen. Fractie Koot vond tijdens de raadsvergadering dat het college moest afzien van de meeste verhardingen, omdat het anders tot sluipverkeer in het buitengebied zou kunnen leiden. Veronne Koot kreeg in die gedachtegang geen steun van de andere fracties. 


Dries Veltkamp (PvdA) merkte op elders in het land goede ervaringen te hebben gehad met smal lijkende wegen waar graskeien in de berm lagen. Daar zag alles er volgens hem dankzij de graskeien goed uit. Astrid van de Wetering stelde dat het ging om het veiliger maken van wegen in het buitengebied, niet om ze breder te maken. Koot sprak de hoop uit geen gelijk te krijgen dat er door het versnellen van de bermverharding meer sluipverkeer in het buitengebied gaat ontstaan.