Ambulancehelikoper ook op Texel ingezet

De ambulancehelikopter die op de vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht in Leeuwarden staat, wordt vanaf 1 augustus ook op Texel ingezet voor patiënten die met spoed gespecialiseerde ziekenhuiszorg nodig hebben.

Dat hebben de regionale ambulancevoorzieningen van Noord-Holland Noord en Friesland afgesproken. De ambulancehelikopter vliegt sinds november 2016 vanuit Leeuwarden al naar de vier Friese Waddeneilanden sinds Defensie is gestopt met het patiëntenvervoer. De nieuwe situatie betekent volgens veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar de regionale ambulancevoorziening onder valt, dat voor Texel twee ambulances, een rapid responder (wagen met voorzieningen van een ambulance maar zonder de ruimte om een patiënt te vervoeren) en de ambulancehelikopter beschikbaar zijn voor hulpverlening. Verwacht wordt dat de ambulancehelikopter zo’n vijftig keer per jaar op Texel ingezet wordt naast de zevenhonderd inzetten op de vier andere Waddeneilanden. “Dat is bijvoorbeeld bij een beroerte, een hartinfarct waarbij gedotterd moet worden, grote bloedingen of complicaties bij een bevalling om tijdswinst te boeken.”


De medische apparatuur in de helikopter is volgens de veiligheidsregio vergelijkbaar met de medische apparatuur in een ambulance. Eenmaal aan boord van de ambulancehelikopter kan dezelfde zorg gegeven worden aan de patiënt als in een gewone ambulance. Vervolgens vliegt de bemanning met de patiënt naar een ziekenhuis op het vasteland.” Afstemming naar welk ziekenhuis de patiënt gaat, wordt gedaan door de meldkamers van Noord-Holland en Noord-Nederland, ziekenhuizen, Ambulanceteam Texel en de bemanning van de ambulancehelikopter. Daarbij staat het belang van de patiënt voorop. Afhankelijk van de toestand van de patiënt, de weersomstandigheden en de bekendheid van een patiënt bij een ziekenhuis wordt een patiënt volgens de veiligheidsregio met de ambulancehelikopter naar het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar, het Medisch Centrum in Leeuwarden of een ander ziekenhuis gevlogen.


Wat de inzet van de helikopter betekent voor de plannen om op Texel een derde ambulance te laten rijden, is niet bekend. De veiligheidsregio laat desgevraagd weten dat "invulling van de derde ambulance-eenheid plaatsvindt in afstemming met de huisartsen van Texel.” Er zou in 2020 een derde ambulance naar Texel komen, totdat corona roet in het eten gooide. De twee ambulances op het eiland kregen in 2020 wel versterking van de rapid responder. De gemeente laat desgevraagd weten dat het goed nieuws is dat de ambulancehelikopter nu ook beschikbaar is voor Texel, maar dat er ook gestreefd blijft worden naar voldoende en adequate ambulancezorg voor het eiland. "Dat betekent dus dat we nog steeds inzetten op een derde ambulance op het eiland."