Samen één Texel keert €232.000 uit aan welzijn op Texel in 2020

Stichting Samen één Texel heeft in 2020 een bedrag van €232.000,- uitgekeerd dan wel toegezegd aan diverse initiatieven op het gebied van zorg, welzijn en leefbaarheid op Texel. 

Dat blijkt uit het bestuursverslag van Samen één Texel. De stichting doneerde in 2020 onder meer bijdragen aan Texelgezinnen, nieuwe menuboxen voor Tafeltje Dekje, nieuwe bedden voor het Tesselhuus, strandrolstoelen, de gezondheidsbeurs ‘Hoera het is vandaag’ en aan de renovatie en de verbouwing van de Gollards in Den Burg. De stichting, met een statutair vermogen van meer dan €7,5 miljoen, behaalde in 2020 een resultaat van ruim €350.000,- en dat is volgens Samen één Texel zeer goed te noemen. "2020 was een zeer bijzonder beleggingsjaar; in het eerste half jaar was sprake van aanzienlijke verliezen. Het uiteindelijk netto beleggingsresultaat bedraagt circa €194.000,-"

Het bestuur besloot - vanuit een gewenste diversificatie in de beleggingsportefeuille en risicospreiding van het belegde vermogen - in 2020 verder te investeren in recreatief vastgoed en landbouwgrond op Texel. Mede door een kavelruil onder supervisie van Stivas heeft Samen één Texel 93,5 hectare landbouwgrond in eigendom waarvan ruim 18 hectare uitgegeven in erfpacht.

De stichting werd in 2020 verrast met een legaat van ruim €25.000,- van mw. K. Beekenkamp. Het aantal bestemmingsfondsen op naam bleef in stand. Dat zijn Steunfonds St. Jan (gelabeld voor verzorgings- en verpleeghuizen op Texel), het Lena Smit-Zutphen fonds (voor het verpleeghuis) en het Tante Hendrien Slik-Stark fonds (ook voor het verpleeghuis in Den Burg). De impact van het coronavirus wordt volgens Samen één Texel steeds minder. "We gaan langzamerhand weer terug naar een open samenleving en ook de economie herstelt zich sneller dan verwacht. Het nieuwe beursjaar is positief gestart. De verwachtingen voor 2021 zijn gericht op een rendement van 3 procent over het belegd vermogen. Door het goede resultaat in 2020 en de positieve verwachtingen voor 2021 is er volop ruimte voor bijdragen."