Afbeelding
Foto:

De kant langs

Youp


“Wat als Youp eens een column zou schrijven over alles wat zich op Texel afspeelt?” Wethouder Hennie Huisman stelde de vraag vrijdag in haar column. “Hij zou waarschijnlijk helemaal los gaan over die zaak van de Driehoek.” Waarbij Hennie over de gemeente zei: “Wij waren het ook niet hé, die dit hebben laten gebeuren.” Dus in het telefoonboek zijn nummer gezocht en gebeld. “Dag meneer Van ’t Hek. Hennie Huisman wil graag dat u een column schrijft in de Texelse Courant.”


“Texel? Dat eiland met volgevreten toeristenmelkers die in hun geleaste pooierbakken en Gooise truttenschudders het eiland onveilig maken. Als je, zoals ik, een beetje boven Jan in je welverdiende Bentley of Daimler de boot neemt om voor een eurootje of drieduizend in de week bij jullie een veredeld hondenhok te huren, dan word je nog met de nek aangekeken ook. Néé, niet nog méér toeristen, hoor je dan. Stank voor dank! Ik ben er helemaal klaar mee.


Sicilië van het noorden, noemen ze jullie eiland. Kletskoek, die eer gaat mooi naar mijn Amsterdamse grachtengordel, waar hier om de hoek vorige week Peter R. is neergeknald. Nee, jullie zijn in dit opgefokte en oververhitte klimaat veel dieper gezonken. Tot bananeneiland. Met een gemeenteraad die eindeloos oreert of een naamplaatje van drie vierkante centimeter met de naam van een ondernemer wel of niet op een gesponsord bankje in het park mag. Stelletje krentenwegers!


Maar ondertussen wel met één hamerslag besluiten over de openbare verlichting, en geen idee hebben dat ze daarmee het eiland in het donker zetten. En dan achteraf janken. Strooien met miljoenen, maar geen idee hebben waar het blijft. En al helemaal geen flauwe notie hoeveel toeristenbedden er zijn. Pennywise, poundfoolish.


Nog effe over Hennie Huisman. Heeft die uitgerangeerde zielepoot van de Soundmixshow een tweede huisje op Texel? Nee? Oh, Hennie Huisman de wethouder? En zij geeft de Texelse burgers de schuld dat Bernard jr. en zijn gluiperiger vrindjes die ouwe meuk op Texel opkopen en verbouwen tot peperdure resorts?


Van welke partij is zij? Laat me raden: VVD. Zeker ook last van een acute aanval van actief geheugenverlies. Daarvoor hebben die liberalen nog geen vaccin uitgevonden. Het was immers ook haar partij die stemde voor het oprekken van de regels. Grotere vakantiehuizen en omzetten van tenten naar van die luxe villa’s. En hun partijgenoten de zakken maar vullen.


Schreef ze ook over opgekochte woningen die aan alle kanten zijn uitgebouwd tot luxe mini-hotels die ze B&B noemen? Toen de gemeente ingreep, omdat het aantal slaapkamers voor B&B’s qua aantal en oppervlakte minder moet zijn dan de slaapkamers die bewoners gebruiken, toen was het toch haar partij die als eerste aan de rem trok? "Helaas, handhaving is een tijdverslindend, ingewikkeld proces en vergt een lange adem", schrijft ze. Slappe hap. Aanpakken dat schorriemorrie! 


Want zo annexeren de zakkenvullers jullie eiland meer en meer. Zij spekken hun kas, jullie hebben het nakijken. Die Hennie van jou noemt het huis een “verdienmodel”. Nou, mijn huis kost alleen maar geld en niet zo’n klein beetje ook. Breek me de bek niet open. Nee, als er één verdienmodel is, dan is het mevrouw Hennie zelf. Immers, als wethouder…”


Ja, ja, Youp, zo is het wel weer genoeg voor vandaag. "Hé, hoe noem jij mij nou Youp? Maar ik ben Youp helemaal niet. Mijn naam is Youri van 't Hek. Eikel, je hebt verkeerd gedraaid!"


Gerard