Afbeelding
Foto:

Oudste dorp?

Oosterend is het oudste dorp van Texel, concludeerde de gemeente onlangs op basis van het onderzoeksrapport "Òlles stónd huuzehóóg in vuur en vlam”.

 

Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels stelde dat de bewoners van Oude Hoorn daar niet konden blijven wonen. Zij zouden het huidige Den Hoorn gesticht hebben. “Dat is zeer de vraag: er zijn vondsten gedaan in het dorp die meer dan 4000 jaar oud zijn”, reageert Irene Maas.

“Prof. Cees de Jager hield niet alleen van de Zon en de Sterren. Hij heeft ook, met Willem Kikkert, uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Den Hoorn, gepubliceerd in honderden afleveringen in De Hoornder en samengevat in het boek Van het Clijf tot Den Hoorn. Daarbij is ook een interessant deel over Oude Hoorn geschreven.

Over de tekst van het verhaal van Oude Hoorn heb ik uitgebreid met prof. Kees gecorrespondeerd. Dit is terug te vinden via de link: https://www.irenemaas.nl/pages/Verhalen/OuweHoorn.htm.. Over de ouderdom van de bewoning is duidelijkheid, van 1290 tot 1390. Eerder bestond de zandbank waarop het dorpje lag nog niet.

Waar komt het verhaal over de oude bewoning ervan vandaan? Dat is bedacht door J. van der Vlis, die onderwijzer en verhalenverteller was. Hij ging uit van het woord 'oude'. Het staat in zijn prachtige boek 't Lant van Texsel (1975), dat nog steeds als eerste bron geraadpleegd wordt. Als er een Nieuwe Hoorn is geweest zal die gelegen hebben op de volgende verheling, bij de Laan”, stelt Maas.