Hans Dobber, ondernemer, organisator en animator, maar ook graag op het water.
Hans Dobber, ondernemer, organisator en animator, maar ook graag op het water. Foto: Familie Dobber

Ondernemer en organisator spraakmakende evenementen

“We hebben heel veel mooie dingen georganiseerd. Ik moet er bij zeggen dat we de goeie tijd hebben meegemaakt. Tegenwoordig zijn organisaties aan veel meer regels gebonden. Veel van wat wij deden, zou nu niet meer kunnen.”


Dat vertelde Hans Dobber vorig jaar in De Koog Magazine over zijn tijd bij De Koog Promotion. Hij was één van de vijf bestuurders die eind jaren zeventig met spraakmakende evenementen in de badplaats voor veel spektakel zorgden. Met als hoogtepunten de missverkiezingen, The A-Team en het strandconcert van Normaal en Vandenberg. 

Dobber, geboren en getogen in Amsterdam-noord, logeerde als kind al met zijn ouders bij de familie Boon in De Koog. Hij raakte aan het werk bij Koophuus van Jac Lut, waar hij Els Schippers ontmoette, met wie hij later zou trouwen. Hij werd nadien bedrijfsleider van de Recramarkt en toen Lut een overnamekandidaat zocht voor zijn bedrijf op de hoek Badweg-Dorpsstraat koos hij met Els voor de zelfstandigheid. Met hun bedrijf Badweg Sportief ontpopten zij zich als energieke ondernemers met een goed gevoel voor de markt.

Het waren niet de makkelijkste tijden. Eind jaren zeventig ging Nederland economisch door een diep dal. Ook Texel had daar last van. Met andere Koger ondernemers sloeg Dobber de handen ineen en organiseerden ze in de zomer van 1978 de eerste braderie. De zomermarkt bleek een goede publiekstrekker. 

“Hans zat er al snel bij”, herinnert Frits Dijkstra zich. “Hij was bijzonder actief, organiseerde ook activiteiten om het voor kinderen leuk te maken. Hij zorgde ook dat er tijdens de paasoptocht kinderen werden geschminkt.

Niets was hem te bont. Zo regelde hij dat de paashaas per parachute naar beneden kwam. Met Tropical presteerden ze het om de Dorpsstraat vol met zand te storten, hij organiseerde op Koninginnedag een zeskamp en deed daar ook zelf aan mee. Zoon Chris: “Onze ouders vonden het belangrijk dat er dingen werden georganiseerd om De Koog op een goede manier op de kaart te zetten.”

Toen ondernemersvereniging De Koog Promotion werd opgericht zat Dobber in het bestuur, samen met Willem Mets, Ineke de Boer, Theo van Hoorn en Frits Dijkstra. In de wintermaanden bedachten ze ideeën voor allerlei evenementen. Contacten liepen vaak via-via, zodat tegen lage kosten grote spektakels konden worden georganiseerd. 

Zo kregen ze de marine zover een grote reddingsdag bij paal 20 te houden. Het werd een enorm spektakel, met een landingsactie met schietende mariniers, reddingsboten van de KNRM, een fregat voor de kust en een helikopter.

Tot drie keer toe werd in De Koog een missverkiezing gehouden. Dijkstra: ‘In een tent zo groot als een voetbalveld. De derde keer hadden we 3500 bezoekers. We organiseerden het samen met het tijdschrift Panorama, dat voor de PR zorgde.” Ook dankzij andere grote sponsors konden de kosten laag worden gehouden. 

“Zon, zand, zee, mooie meiden en een goed programma”, blikte deze krant terug op de missverkiezingen van 1981. Dobber opende het uitgebreide programma.

Onvergetelijk was het strandoptreden van Vandenberg en Normaal. Daarover vertelde hij: "Organisatorisch was het zwaar. We hadden een enorm stalen podium, dat in onderdelen werd vervoerd door grote vrachtwagens. Die zaten om de haverklap vast in het mulle zand."

Een van de absolute hoogtepunten was de komst van de acteurs van The A-Team, een populaire Amerikaanse televisieserie. Geëscorteerd door een politiemotor en de geluidswagen kwamen de acteurs via de Ruigendijk het dorp in. Dijkstra: “Bij de garage van Nagy stonden de toeschouwers al twee rijen dik. Veel mensen waren speciaal van de overkant gekomen. Dat liep door tot de Nikadel, waar het podium stond.”

Eind 1984 namen de bestuursleden afscheid, een periode waar ze tot in lengte van jaren met trots en voldoening op terug konden kijken. 

Dobber Outdoor, voortzetting van Badweg Sportief, de kampeerwinkel die Hans en zijn eerder dit jaar overleden vrouw Els, 35 jaar geleden zijn gestart, groeide uit tot een begrip in De Koog. Inmiddels alweer tien jaar gerund door dochter Manon en zoon Chris. Manon: "Hans heeft nog lang de administratie voor ons gedaan, maar kon wel de touwtjes goed loslaten.” Hij vertoefde graag op zijn boot. Chris zit, net als zijn vader destijds, in de ondernemersvereniging en draagt op zijn manier een steentje bij aan de badplaats.


Hans Dobber overleed zondag 4 juli. Hij werd 75 jaar.