Twaalf miljoen voor Postweg

De gemeenteraad heeft woensdagavond €12,1 miljoen euro (exclusief BTW) beschikbaar gesteld voor de reconstructie van de Postweg en de rotonde van de Nieuwlanderweg.

Dat is vijf miljoen meer dan aanvankelijk geraamd in 2018. De hogere kosten zijn onder meer het gevolg van gestegen materiaalkosten (twee miljoen), hogere kosten voor het omleggen van kabels en leidingen (een miljoen) en de realisatie van een rotonde op de kruising van de Postweg, Vuurtorenweg en Molenlaan bij De Cocksdorp (half miljoen). Die rotonde zou meteen een nieuwe toegang tot Vakantiepark De Krim moeten worden al zijn daar de meningen nog over verdeeld. Wethouder Edo Kooiman (wegen) deed de raad woensdag de toezegging dat dit het is en dat hij niet naar de raad zal terugkomen om extra budget te vragen. Die vlieger ging niet op bij raadslid Rikus Kieft. "Dat is te vrijblijvend, dan kun je beter zeggen dat het budget taakstellend is, zodat je het daar gewoon mee moet doen." Kooiman deed de toezegging dat het budget taakstellend wordt.


De raad ging niet zomaar akkoord met de uitgave. Astrid van de Wetering (D66) en Annie Hin (Texel 2010) wilden weten hoe het zit met subsidies van de provincie, Niels Rutten (CDA) wilde weten hoe er met nieuwe stroomkabels naar De Cocksdorp wordt omgegaan en Veronne Koot (Fractie Koot) liep te hoop tegen de extra kosten voor het verleggen van de kabels. Volgens wethouder Kooiman kan de gemeente bij de provincie aankloppen voor subsidie nu er een raadsbesluit is genomen. Hij had goede verwachtingen dat dat goedkomt. Wat de stroomkabels betreft, was er spraakverwarring totdat duidelijk werd dat het niet de bedoeling is dat er nieuwe stroomkabels via de Postweg naar De Cocksdorp gaan lopen, maar via een ander tracé waar het college nog mee bezig is. De Cocksdorp heeft al langere tijd problemen met de stroomvoorziening omdat de capaciteit van het netwerk onder druk staat. Binnen de raad leefde even de zorg dat de Postweg kort na reconstructie wederom open zou moeten voor stroomkabels, maar dat is volgens de wethouder niet het geval.


Volgens planning wordt er van oktober 2021 tot mei 2022 gewerkt aan het gedeelte Postweg van de Ruigendijk tot en met het kruispunt met de Slufterweg. Van oktober 2022 tot en met mei 2023 wordt er gewerkt aan gedeelte Postweg van het kruispunt Slufterweg tot en met De Cocksdorp. Er komt een Europese aanbesteding voor het werk. De reconstructie van de Postweg is onderdeel van het project waarbij eerder de Akenbuurt, Kogerweg en Nieuwlanderlanderweg werden gereconstrueerd. Hiervoor was al zeven miljoen euro uitgetrokken.