De bouw van 171 nieuwe woningen is een stap dichterbij gekomen.
De bouw van 171 nieuwe woningen is een stap dichterbij gekomen. Foto: Gerard Timmerman

Voorstellen oppositie voor alternatieven woningbouw sneuvelen

Een voorstel van GroenLinks, PvdA en D66 om om 24 van de 171 nieuwe woningen iets goedkoper te laten worden zodat ze beter betaalbaar zouden worden, is woensdagavond gesneuveld.

De intentie van het plan (een maximale koopprijs van €230.000,- en een groter verlies voor de gemeente op de grondexploitatie) kon rekenen op sympathie, maar er kleefden volgens wethouder Hennie Huisman (wonen) risico's aan. Volgens haar zou op deze manier geen middel voor iedereen maar voor enkelen ontstaan. Zij zag dan meer in sociale koopwoningen met erfpacht. Volgens haar zou de gemeente ook voor grote kosten komen te staan als het standaard zou worden om met maximale koopprijzen te gaan werken. Het voorstel kreeg alleen steun van Fractie Koot.


Een voorstel van GroenLinks en D66 om vier jongeren in Den Hoorn te ondersteunen bij hun CPO-project aan de Stolpweg kreeg geen steun van de andere partijen. D66 en GL hadden voorgesteld nu een grondprijs van €150,- per vierkante meter te rekenen (n plaats van de €335,- die de gemeente vraagt) en om later met de jongeren de volle mep te verrekenen, zodat ze nu meer armslag zouden hebben om te kunnen bouwen. De PvdA baseerde op vertrouwelijke cijfers van het college dat het nog wel meeviel met de prijs die de gemeente vraagt. VVD vond het beter om een keer het gehele grondprijsbeleid tegen het licht te houden. Vanuit het college werd benadrukt dat de jongeren er twee-onder-éénkappers met garage willen bouwen en dat wordt niet gezien als starterswoning waardoor de grondprijs ook hoger is.


Een voorstel van GroenLinks om op het terrein van de gesloopte Kompasschool in Den Burg af te zien van elf CPO-woningen en terug te keren naar een oorspronkelijk plan van acht tot tien zorgwoningen ((inclusief woonruimte voor Downtown) plus acht CPO-woningen te bouwen kreeg geen enkele steun van de andere partijen. Een motie om alle nieuwbouwwoningen onder de Huisvestingsverordening te laten vallen, werd teruggetrokken. Het college zegde wel toe om te kijken wat er gedaan kan worden om op andere wijze te bereiken dat alle woningen die versneld worden gebouwd naar Texelaars gaan. Op het moment zijn er vier toekomstige nieuwbouwwoningen die mogelijk boven de koopprijs van zes ton uit gaan komen. Het college komt nog met een planning voor wanneer de bestemmingsplannen worden veranderd en wanneer de nieuwe woningen gebouwd gaan worden.