Groen licht voor bouw 171 huizen

De gemeente kan aan de slag met de versnelde bouw van 171 nieuwe woningen (waarvan 87 sociale huurwoningen) op zeven locaties op het eiland.

De gemeenteraad stemde woensdagavond na veel discussie in met de voorstellen die het college een paar weken geleden op tafel had gelegd. Voorstellen uit de hoek van GroenLinks, PvdA en D66 om meer huizen in een goedkopere klasse te bouwen, om alsnog zorgappartementen op de plek aan de gesloopte Kompasschool in Den Burg te krijgen en om vier jongeren in Den Hoorn tegemoet te komen bij hun CPO-project kregen allemaal onvoldoende steun in de raad. Moties van GroenLinks om alle nieuwe woningen onder de Huisvestingsvergunning te laten vallen (zodat ze bereikbaar blijven voor Texelaars) en om meer inzicht te krijgen in de koppeling van huizenbouw en bevolkingsontwikkeling werden door GroenLinks zelf teruggenomen. Daar was evenmin een meerderheid voor te bekennen. De voorstellen werden ook afgeraden door het college.


Het betekent al met al dat de gemeente nu kan beginnen aan de bestemmingsplanprocedures voor de zeven locaties en met het bouwrijp maken van de gronden op de zeven locaties. Bedoeling is dat de processen tegelijk naast elkaar plaatsvinden en ongeveer een jaar in beslag nemen (afhankelijk van mogelijke zienswijzen en bezwaren tijdens de procedures). Het gaat om 32 nieuwe woningen op de plek van de voormalige Drijverschool in Den Hoorn waarvan 20 in de sociale sector. Op het voetbalveld in Oudeschild zijn 39 nieuwe huizen gepland waarvan 20 in de sociale sector. In De Cocksdorp gaat het om 42 nieuwe woningen in het verlengde van de Schipper Boonstraat waarvan 26 in de sociale klasse. GroenLinks stemde hier tegen tijdens de raadsvergadering, omdat het allemaal sociale woningen in een duurdere klasse zijn. In Oosterend betreft het 28 nieuwe huizen achter de Bijenkorfweg waarvan 21 in de sociale sector. In Den Burg komen 11 woningen (CPO) op de plek van de gesloopte Kompasschool en 15 woningen op het Erf van Burg in De Tuunen. Laatste is het CPO-project van vier jongeren in Den Hoorn.


De gemeente neemt een verwacht verlies van zeven ton op de grondexploitatie voor haar rekening. De verliezen zitten in de grondexploitaties van de Drijverschool en Oosterend, de rest van de grondexploitaties levert naar verwachting winst op. De bouw van de 171 woningen is niet het enige dat op stapel staat, er zijn meer projecten onderweg om de komende jaren huizen te bouwen op Texel (waarvan uiteindelijk 70 procent in de sociale huurklasse moet vallen). Texels Belang, VVD en PvdA spraken woensdagavond hun waardering uit voor iedereen die voor en achter de schermen bezig is geweest om de nieuwbouw te realiseren. De andere partijen toonden eveneens hun waardering voor alle inzet.