Britte Stuut.
Britte Stuut. Foto: Ronald Hoogendoorn/NeVoBo

Britte Stuut naar WK

Volleybalster Britte Stuut uit Den Burg doet komende week met Jong Oranje in het Topsportcentrum in Rotterdam mee aan het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen tot 20 jaar.

Het is voor Britte, die in 2018 werd opgenomen in het TalentTeam van de Nederlandse Volleybal Bond in Papendal, het eerste WK dat ze met Jong Oranje speelt. Eerder volleybalde ze al in het jeugdteam van Oranje. 


Vandaag (vrijdag 9 juli) begint haar team tegen Rwanda, zaterdag is Argentinië de tegenstander van Jong Oranje en zondag 11 juli staat een wedstrijd tegen Brazilië op het programma. De wedstrijden beginnen allemaal om 17:30 uur en worden gehouden in het Topsportcentrum in Rotterdam. Britte, een dochter van Jan Berend Stuut en Meta van der Wal uit Den Burg, is één van de basisspeelsters. Ter voorbereiding op het WK speelde de ploeg recent al een oefenwedstrijd tegen Turkije en die werd ruim gewonnen.


De deelname aan het WK voor vrouwen tot 20 jaar is voor de Texelse de opmaat naar het WK volleybal voor vrouwen dat in september 2022 in Nederland wordt gehouden. Via het zogeheten 'Project 2022' van de Nederlandse Volleybal Bond worden sinds mei 19 talentvolle volleybalsters klaargestoomd om mee te doen aan het WK in 2022 en Britte is één van hen. Samen met de andere deelneemsters aan 'Project 2022' volgt ze tot aan het WK een fulltime trainingsprogramma op Papendal waarbij gemiddeld 25 uur per week wordt getraind. Het moet ervoor zorgen dat de volleybalsters een flinke stap voorwaarts in hun carrière zetten en dat Oranje met een sterk en breed inzetbaar team voor de dag komt.


Britte begon in 2013 met volleyballen bij Tevoko in Den Burg en trainde vanaf haar dertiende al mee bij het eerste van de dames. Trainster Connie Joling had destijds al snel in de gaten dat Britte een talentvolle speelster was, waarna ze haar aanmeldde bij het Regionaal Talentencentrum in Alkmaar. Gymleraar Marcel Verbeek van de OSG zag eveneens haar talent en regelde een aantal jaar geleden voor Britte een wildcard voor een talentendag van NOC*NSF in Almere. 


Bondscoach Roland Rademaker van de jongens beachvolleybal zag Britte daar in 2017 in actie en stuurde vervolgens een app aan Margo Wiltens, bondscoach bij de meisjes, dat ze Britte in de gaten moest houden, waarna de Texelse werd opgenomen in het TalentTeam. Met dat team speelt ze ook eredivisiewedstrijden om wedstrijdervaring op te doen.