Presentatie van landbouwvisie "Vertrouwen in elkaar is de verbinding van morgen!"
Presentatie van landbouwvisie "Vertrouwen in elkaar is de verbinding van morgen!" Foto: LTO

Gedeputeerde Zaal: "Ik denk niet dat Texel zonder landbouw kan"

Niet eerder ging de landbouw zo'n onzekere tijd tegemoet. Uitstoot van ammoniak, fosfaat, oprukkende natuur, woningen en energie-projecten, verdroging, verzilting, wildschade en zo langzamerhand onbetaalbare landbouwgrond. 


Ingewikkelde en veelomvattende problematiek. Zorgen die worden gedeeld door gedeputeerde Ilse Zaal van Landbouw, Economie en Recreatie, aan wie LTO-voorzitter Arnold Langeveld vrijdag het eerste exemplaar van de landbouwvisie "Vertrouwen in elkaar is de verbinding van morgen!" overhandigde. 

Zaal zei ook veel kansen te zien voor de landbouw. "Ik denk niet dat Texel zonder landbouw kan. Het toerisme is op Texel de belangrijkste inkomstenbron, maar de landbouw komt op een stevige tweede plaats en zorgt voor veel werkgelegenheid en is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor "het merk Texel". Met lokale producten, ondernemerschap en de unieke landschap en natuur."

Ze verwees naar "mooie Texelse voorbeelden die illusteren hoe ondernemers kansen oppakken en uitdagingen aangaan". "Mooi voorbeelden die juist illustreren dat de landbouw op Texel toekomst heeft". 

Burgemeester Michiel Uitdenhaag: "Volgens mij moet op meerdere strategieën worden ingezet", doelde hij op verbreding, innovatie om productie tegen een nog lagere milieubelasting te realiseren, het vergroten van de (lokale) toeristische afzetmarkt en omschakelen naar biologisch. "Als ik denk aan Texel, dan denk ik aan de transitie die je juist daar echt als gebiedsgericht proces kunt vormgeven. Alle bewoners ervaren het land direct, kunnen elkaar als in een dorp aanspreken en er is een volwassen boerensector. Op Texel kan Nederland leren hoe het wél kan", zei Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog, internetkrant over voeding, gezondheid, landbouw, etc. Het is aan de landbouw zelf om het/een antwoord te vinden. Langeveld deed een beroep op de overheden om de sector daarbij behulpzaam te zijn.