Anders bekeken...

Sorry…


Sorry, pardon? ik zeg het regelmatig als ik bijvoorbeeld per ongeluk iemand aanstoot. Je hebt van die momenten, je boodschappenkar doet wat anders dan jij wil... Misschien word ik wat staffig, zit mijn rechteroor vol met zeewater, dan is een vragend 'sorry' vlot gezegd. En is het herhaald helemaal duidelijk.

Een ander verhaal wordt het als er sorry gezegd moet worden voor een vervelende situatie, voor leugens en bedrog. Heeft u een dikke sorry naar Pieter Omtzigt gehoord ? Ik nog niet…

Het kan aan mijn zwemoor liggen natuurlijk, maar in een grotere omvang lijkt het een stuk moeilijker om het gebaar te maken. Helemaal als er jarenlang ernstigere factoren meespelen.

Afgelopen week maakte burgemeester Femke Halsema tijdens de viering van de afschaffing van de slavernij openlijk excuses namens de gemeente Amsterdam. Trouw omschrijft het als de rol die de hoofdstad heeft gespeeld. En dat was niet de rol van lieve grootvader die de kleinzoon leert voetballen of op schoot een boek voorleest.

Soms lijkt het wel die rol te zijn, dan is eigenlijk de waarheid nog schokkender dan je vermoedde. Mark Rutte vindt het erg wat er is gebeurd in deze, maar ach excuses maken, dat gaat wel heel ver. De Paus vindt het ook verwerpelijk als er sprake is geweest van misbruik, heeft empathie met de slachtoffers, maar sorry zeggen voor het gebeuren gaat klaarblijkelijk over de grens.

Mijn vraag rijst dan meteen op: is deze empathie gespeeld voor de bühne, ben je van de ene rol in de andere rol gevallen, of is die echt?

Want je kunt wel zeggen dat je het zo vreselijk voor ze vindt, maar je wilt evengoed tegelijkertijd de tegenpartij te vriend houden. En dat is vreemd... Het argument, de polariserende werking is een groot sprookje in datzelfde boek.

In Canada werden “inheemse” kinderen naar voormalige katholieke kostscholen gestuurd om te “assimileren”... aanpassen... opgaan in… Dat bestond uit een verbod in eigen taal en tradities, emotioneel en seksueel misbruik en meer..

Velden vol met kindergraven, zelfs door medeleerlingen gedolven. Meisjes die zwanger werden door misbruik bevielen van baby’s die werden verbrand. Het aantal verdwenen kinderen wordt geschat op 10.000. Hoe groot moet de misdaad zijn?

De Canadese president Trudeau riep Fransiscus in 2017 op formeel excuses aan te bieden, het is nu 2021. Is het tegen dovemansoren gezegd?

Of zit er een angst achter die groter is dan p en p zelf ? De paus en de premier denken veel te verliezen. Sorry, volgens mij is het tegendeel waar…


Jozien