'Beperk prijs deel nieuwe huizen op een maximum van €230.000,-'

Een deel van de 171 woningen die het college de komende tijd versneld wil laten bouwen, moet goedkoper worden dan nu nog voor ogen is.

Dat stellen GroenLinks en PvdA in een amendement dat woensdagavond wordt ingediend in de raadsvergadering bij bespreking van de nieuwbouwplannen. Volgens GL en PvdA zouden 24 woningen die nu naar verwachting in de prijsklasse €255.000,- tot  €285.000,- gaan vallen niet duurder mogen worden dan maximaal €230.000,-. Dat betekent dat de gemeente een extra verlies van €448.000,- op de grondexploitatie zou moeten nemen op de zeven ton waar nu vanuit wordt gegaan. Volgens GL en PvdA vergroot het echter wel de kansen op een betaalbare woning voor Texelse starters en voor werknemers in onder meer de zorg en het onderwijs. "Zij kunnen zich met hun salaris echt geen woning van €285.000,- permitteren." Voorgesteld wordt om de beoogde extra 24 woningen van maximaal 230.000,- te verspreiden over Den Hoorn (vier), Oudeschild (vier), De Cocksdorp (twaalf) en Oosterend (vier). Het amendement kan rekenen op steun van D66.


PvdA en GL stellen eveneens voor om alle nieuwe huizen die tot 2030 op het eiland gebouwd gaan worden onder de Huisvestingsverordening te laten vallen, zodat ze beschikbaar zijn voor mensen die op Texel wonen en werken. Op het moment zijn er vier nieuwe huizen die mogelijk boven de koopprijsgrens van zes ton gaan komen en dan zouden ze ook voor mensen van de overkant die een huis op het eiland willen kopen beschikbaar komen. Meer op pagina 2.