Het interieur van de vernieuwde Strender Vermaning, die zaterdag officieel opent.
Het interieur van de vernieuwde Strender Vermaning, die zaterdag officieel opent. Foto: Gerard Timmerman

Strender Vermaning

In Oosterend wordt zaterdag 10 juli de Strender Vermaning geopend. In verband met corona zijn er drie openingsmomenten. Voor genodigden om 10:00 en 11:30 uur, andere belangstellenden zijn welkom van 13:30 tot 16:00 uur.


De opening heeft door corona langer op zich laten wachten dan bedoeld, maar Stichting Strender Vermaning die de voormalige doopsgezinde kerk beheert heeft de tussenliggende tijd uitstekend benut. 

Zo'n 35 vrijwilligers hebben de handen stevig uit de mouwen gestoken. "Ze hebben er echt iets moois van gemaakt. Daar wil ik de Oosterenders echt een compliment voor maken", vertelt Hoornder Maarten 't Hart, bestuurslid namens de Doopsgezinde gemeente. 

De klusploeg, onder aanvoering van stichtingvoorzitter Wim Pieneman heeft de afgelopen maanden bergen werk verzet. Pronkstuk is het oud-Hollandse dorpswinkeltje onder het historische orgel. Henk Schraag ontwierp de gevel, waarna anderen het in passende Strender kleuren schilderden. Oude kerkbanken kregen een tweede leven als schap in de winkel. Daarop allerlei producten uit grootmoeders tijd, van Sunlight zeep tot zoethout. Snoepgoed en andere producten zijn te koop en zorgen voor de broodnodige inkomsten. 

De expositie over de oester- en wiervisserij van natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, afkomstig uit de voormalige Peperhof, kreeg een nieuwe plek in de Vermaning. Bijzonder ook de expositie over muziekvereniging Excelsior, met oude uniformen, instrumenten, muziekboeken en andere memorabele stukken. 

De kerkelijke geschiedenis van Oosterend, ooit het "Jeruzalem van het noorden" genoemd, spreekt tot de verbeelding. Daarover gaat de  expositie waarin de katholieke, doopsgezinde, hervormde, gereformeerde en Hersteld Verband-geloofshistorie wordt belicht. Met onder andere een bijdrage van de onlangs overleden Sjaak Schraag, die het katholieke deel voor zijn rekening nam. Geschetst ook de levensloop van dominee Buskus en diens rol in de kerkscheuring die het dorp ooit verdeelde. 

Tentoongesteld ook het indrukwekkende zevenluik, gemaakt door de Strender Breiclub, over de TX49 die in 1938 omsloeg en op wonderbaarlijke wijze weer rechtop kwam. Ook het gebreide schilderij van de Molen van Het Noorden is te zien. 

Aandacht ook voor kunst, beneden en in de vernieuwde galerijen en de kerkenraadkamer op de verdieping. Te zien is werk van vijf expostanten. Keramiek van Juul Molenaar, Foto's van Henk Beijert, olieverf en linoleumprints van Wolfgang Kocks, kleurrijke kunst van Frits van Nimwegen en viltobjecten en keramiek van Annet van Boven. De kunstexpositie duurt twee maanden, daarna wordt plek ingeruimd voor vijf andere exposanten. 

De Strender Vermaning is tot 30 oktober geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag, van 13:30 tot 16:00 uur. Entree is gratis, er zijn koffie, thee en andere versnaperingen verkrijgbaar. Binnen te consumeren, of buiten op het vernieuwde pleintje. Het gebouw, dat eigendom is van Stichting Hollandse Vermaning en wordt beheerd door Stichting Strender Vermaning, is ook beschikbaar voor rouw-, trouw- en andere diensten en als repetitieruimte.