Dansen op 'Bob Verburgkade' in Oudeschild.
Dansen op 'Bob Verburgkade' in Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

'Bijzonder dit te doen'

Ze hadden even de zorg of het weer goed zou zijn, maar uiteindelijk had een groep medewerkers van Artex twee prachtige dagen om in de omgeving van Oudeschild met de leerlingen een dansfilm op te nemen.

Zestien verschillende dansgroepen verzorgden in totaal 26 dansen die op het strand bij de jachthaven, in de havenmonding, op de steiger naast het boothuis van de KNRM en in het dok van Damen werden opgenomen. Bedoeling was aanvankelijk dat de groepen – afhankelijk van de coronamaatregelen – een grote dansvoorstelling in de Evenementenhal van De Krim zouden geven, maar dat ging uiteindelijk niet door. 


Alternatief was het maken van een film en die mogelijkheid werd met twee handen aangegrepen. De leerlingen van Denise Barhorst en Tamar Yard verschenen de afgelopen dagen gekleed in danskleding op de filmlocaties evenals de dansgroep voor mensen met een beperking van Klarina Combé. Docent Bert Schuiling en jongerenwerker Bas Ouwens stonden achter de camera en aantal medewerkers van Artex verleenden hand- en spandiensten.


Voor de leerlingen was het een bijzondere afsluiting van een lesjaar waarin ze deels thuis via het scherm dansles volgden en deels buiten dansten bij Artex toen de maatregelen weer iets versoepeld werden. Volgens Denise Barhorst was het mooi om te zien dat de leerlingen hoe dan ook wilden blijven oefenen voor de einduitvoering. Buiten was het weer met elkaar, thuis was het nog ieder voor zich achter het beeldscherm. “Het was thuis dansen op je kamer en soms voor je familie om te laten zien wat we hadden geleerd”, vertelt de 13-jarige Jasmijn Boyd, ‘thuis keek je ook veel naar video’s om te zien welke bewegingen je moest maken. Het is mooi dat we nu weer met elkaar kunnen dansen.” De 11-jarige Sarah Jansen vindt het leuk en bijzonder om in het dok in de haven te mogen dansen. “Hier kom je anders niet zo snel.” Het dorpshuis van Oudeschild was volgens directeur Sander Boschma van Artex- die ook meehielp aan de film, beschikbaar als filmlocatie voor het geval het slecht weer geweest zou zijn. “Het was niet nodig, maar het is prettig als er zo met je wordt meegedacht.”


De film wordt vermoedelijk na de zomervakantie vertoond. Dat gaat volgens Artex een feestelijke première worden. Volgens Sander voelde het maken van een film anders aan dan een grote dansvoorstelling. "Dan voel je alle spanning in een paar uur en nu verspreid je dat over twee dagen.”