Tessa Polderman met twee van de vier vlechten die uit haar haar kwamen.
Tessa Polderman met twee van de vier vlechten die uit haar haar kwamen. Foto: Esther Oostra

Tessa Polderman doneert haar voor pruiken

Tessa Polderman uit Oudeschild heeft voor de derde keer haar haar gedoneerd aan de Stichting Haarwensen, zodat er pruiken van gemaakt kunnen worden voor kinderen die door een medische behandeling hun haar zijn verloren.

Tessa had haar haren de afgelopen tijd opnieuw extra lang laten groeien, zodat er vorige week bij Kapsalon Corinne in Oudeschild vier vlechten van minstens dertig centimeter lengte van haar haar geknipt konden worden.  


De 17-jarige Tessa doneerde in 2010 voor het eerst haar aan de Stichting Haarwensen. In 2014 gebeurde dat voor de tweede keer en toen lieten ook haar moeder Bianca Polderman, Charlotte Eelman en Suus Berger de haren extra lang groeien zodat er pruiken van gemaakt konden worden. De stichting laat dat doen met echte haren, zodat de haarwerken niet van echt zijn te onderscheiden. Tessa houdt momenteel ook een actie om €1500,- op te halen voor het laten maken van een haarstuk. Meer hierover op haar Facebookpagina ‘Texel voor Haarwensen’. De eerste vijfhonderd euro voor een haarstuk is binnen, aan de rest wordt nog gewerkt.


De stichting Haarwensen bestaat sinds 2007 en werd destijds opgericht door Yvonne de Boer die sinds 1983 een kapsalon heeft in het AMC ziekenhuis in Amsterdam. Zij zag via het Emma Kinderziekenhuis (onderdeel van het AMC) veel kinderen die hun haar waren kwijtgeraakt. “Per jaar verliezen zo’n zeshonderd jonge kankerpatiëntjes hun haar door chemotherapie. Daarnaast krijgen tientallen kinderen te maken met haaruitval als gevolg van alopecia (kaalhoofdigheid) of een medische ingreep.” De pruiken worden kosteloos aan kaal geworden kinderen gedoneerd.