Provincie wil einde aantasting Waddenzee voor economie

Het Rijk moet stoppen met het verstrekken van vergunningen voor economische activiteiten die de Waddenzee aantasten.

Dat de strekking van drie moties die Provinciale Staten van Noord-Holland, Friesland en Groningen vorige week hebben aangenomen. Dan gaat het onder meer om gasboringen en het winnen van zout onder de Waddenzee, het leggen van kabels door de Waddenzee voor windmolenparken op zee en het lozen van afvalwater door een gasbooreiland dat boven Schiermonnikoog gebouwd gaat worden.


Aanleiding om een halt te roepen aan economische projecten die de Waddenzee aantasten was een evaluatie van het Waddenfonds dat een aantal jaar geleden werd opgezet toen de gaswinning onder het oostelijk deel van de Waddenzee werd toegestaan. Volgens diverse politieke partijen in de drie Waddenprovincies blijkt uit de evaluatie dat het niet wil lukken om “externe bedreigingen van de natuurlijke rijkdommen van de Waddenzee te verminderen en weg te nemen.”

In Noord-Holland werd de motie tegen aantasting door economische projecten ingediend door GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren en de SP. De vijf partijen verzoeken het Rijk in de aangenomen motie van 28 juni dringend “te stoppen met het verstrekken van vergunningen die de natuur op het wad belasten” zoals de gas- en zoutwinning.


De vijf politieke partijen in Noord-Holland vinden ook dat bij uitvoering van het resterende deel van het Waddenfonds getoetst moet worden in hoeverre projecten waarvoor een subsidieaanvraag is ingediend inspelen op mondiale transities en of ze klimaat-adaptief zijn. Het Waddenfonds, waar bij de start door het Rijk €800 miljoen in werd gestoken, moest onder meer achterstallig onderhoud van de Waddenzee terugdringen en een stimulans zijn voor projecten op gebied van natuurherstel en economische activiteiten. Het fonds werd aanvankelijk bestuurd vanuit het Rijk en een aantal jaar geleden kwam het bestuur in handen van Friesland, Groningen en Noord-Holland.