Het land in het verlengde van de Schipper Boonstraat in De Cocksdorp. Rechts een deel van het voetbalveld.
Het land in het verlengde van de Schipper Boonstraat in De Cocksdorp. Rechts een deel van het voetbalveld. Foto: Google Maps

Nieuwbouw gaat niet zonder slag of stoot

De luide roep om nieuwe woningen op het eiland is bekend. Daadwerkelijk komen tot nieuwbouw gaat echter niet automatisch zonder slag of stoot. 

In De Cocksdorp is reuring ontstaan rond de beoogde bouw van 42 nieuwe woningen in het verlengde van de Schipper Boonstraat. De eigenaren van het Eibernest gaven tijdens de commissievergadering aan dat ze liever nieuwbouw zien op de velden van SVC. Dat is echter niet de bedoeling volgens de dorpscommissie en de werkgroep 'bouwen in De Cocksdorp' die in 2019 via een enquête de behoefte aan nieuwbouw inventariseerde.  Er werden toen 550 formulieren verspreid en dat leverde 151 reacties op van mensen die serieuze interesse hebben om nu of te zijner tijd in De Cocksdorp te gaan wonen. Van de 151 respondenten hadden er 50 geen huisvestingsvergunning en de rest wel. 

Reuring is er eveneens over de vraag of de werkgroep de dorpscommissie voldoende op de hoogte heeft gehouden van alle stappen om tot nieuwbouw te komen en of er wel of niet een breed draagvlak in De Cocksdorp voor bouwen in het verlengde van de Schipper Boonstraat zou zijn. Daar zijn de afgelopen dagen meerdere brieven over aan de raad gestuurd. De dorpscommissie stelt in een brief aan de raad dat er voldoende is gecommuniceerd en dat er ook onderzoek is gedaan naar andere locaties in het dorp, maar dat er geen andere plekken zijn gevonden voor 42 nieuwe woningen. Het voetbalveld komt volgens de brief niet in aanmerking vanwege de waarde voor de kinderen in het dorp. 

"De grond in het verlengde van de Schipper Boonstraat is zo’n 40 jaar geleden al door de gemeente aangekocht voor woningbouw. De mensen die daar toen een woning hebben gebouwd, hebben altijd geweten dat er opnieuw gebouwd zou kunnen gaan worden." De beoogde grond was ooit stedenbouwkundig bestemd, maar werd later weer agrarisch waardoor de gemeente de afgelopen jaren bij de provincie aan de slag moest om alsnog toestemming te krijgen voor woningbouw in het verlengde van de Schipper Boonstraat.

Oosterend

De dorpscommissie van Oosterend heeft de raad in een brief laten weten dat er in het dorp teleurstelling is dat de woningbouwplannen al publiekelijk waren geworden, voordat er een bijeenkomst was geweest met aanwonenden, terwijl daar door de dorpscommissie om was gevraagd. De gemeente wordt verzocht op korte termijn alsnog met dorpscommissie en buurtbewoners naar het plan te kijken om te onderzoeken waar nadere verfijning mogelijk is. De dorpscommissie zegt erg blij te zijn dat sociale woningbouw in Oosterend in het verschiet ligt. Een verzoek is de particuliere woningen in de hoge prijsklasse te schrappen. Bedoeling is dat er achter de Bijenkorfweg 28 nieuwe huizen komen waarvan 21 in de sociale klasse.

Voor de beoogde nieuwbouw in Oudeschild (39 nieuwe huizen op het voetbalveld waarvan 20 in de sociale sector) is de vraag aan de orde geweest waarom het college geen gehoor heeft gegeven aan een wens van Oudeschild om 85 procent koop en 15 procent huur te doen. Wethouder Hennie Huisman (wonen) liet eerder weten dat dat moet worden gezien in het geheel aan afspraken met de provincie om 70 procent van de nieuwbouw in de sociale klasse te laten vallen. Zorgen waren er ook over de kap van bomen rond het voetbalveld en de vraag werd opgeworpen of de ontsluiting niet beter via de De Wittstraat in plaats van de Trompstraat kan verlopen.