Wally van Beek: "Winkel leek me een enorme uitdaging, dus ik heb mezelf als opvolger bij Jan en Veronica aangeboden."
Wally van Beek: "Winkel leek me een enorme uitdaging, dus ik heb mezelf als opvolger bij Jan en Veronica aangeboden." Foto: Jeroen van Hattum

Het was voor mij nu of nooit met winkel

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben ruim 56 jaar geleden geboren in polder Eierland, als jongste in een gezin met 10 kinderen. We woonden naast de school en al mijn vrije tijd ging op aan voetballen en buiten spelen. Wat was dat een mooie tijd! Misschien ook omdat we nog geen mobieltjes hadden en onszelf moesten vermaken. Daarna kwam de periode van de middelbare school en brommers opvoeren. En nog steeds veel voetballen natuurlijk! De zaterdagen en vakanties werkte ik in de supermarkt in De Koog. Het geld dat ik daarmee verdiende ging op aan brommers en uitgaan. Op mijn 23e verjaardag kwam ik mijn vrouw Annemiek tegen in het uitgaansleven. We zijn bijna 27 jaar getrouwd en we zijn de gelukkige ouders van 3 mooie dochters.


Wat voor werk heb je gedaan?

Na een korte periode bij een assurantiekantoor ben ik in 1985 in dienst gekomen bij NBC Eelman & Partners. Hier heb ik een ontzettend leuke tijd meegemaakt. Het kantoor is in de periode dat ik er werkte gegroeid van 15 naar 50 leuke werknemers. Ergens rond de eeuwwisseling lag het keerpunt en is door de automatisering het aantal collega’s afgenomen tot zo’n 30 mensen. Ik heb 34 jaar bij NBC gewerkt en heb in die jaren via vele avond- en deeltijdstudies uiteindelijk mijn accountantsdiploma gehaald. Als adviseur had ik een eigen klantenkring waarvoor ik mij in mocht zetten.


Meesten begrijpen goed hoe je met je gasten om moet gaan

Vanwaar de keuze voor een winkel in De Koog?

In mijn functie bij NBC was ik ook de adviseur van broer Jan en zijn vrouw Veronica voor hun winkel in De Koog. Daarbij praat je natuurlijk ook altijd met elkaar over de toekomst van de onderneming. Naarmate de leeftijd van hen vorderde kwam steeds meer de overdracht van de onderneming aan de orde, maar naar wie? Hun kinderen hebben beide een eigen onderneming elders, dus dat was geen optie. Omdat het mij een enorme uitdaging leek heb ik uiteindelijk besloten mezelf als opvolger aan te bieden. Mijn vrouw Annemiek heeft sinds twee jaar de winkel Uniek in Den Burg dus ik dacht “ach, waarom zou ik het niet kunnen, het is nu of nooit”.

Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Sinds ik de winkel heb ben ik er achter gekomen dat vrije tijd schaars is geworden, dus de beschikbare tijd moet goed besteed worden. Wat ik graag doe is een balletje slaan op de tennisbaan, lekker op de bank hangen en TV kijken of een biertje drinken met vrienden. Maar ook willen Annemiek en ik graag zoveel als mogelijk samen uitstapjes maken.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen wel relaxed. Heel veel mensen werken in de horeca, recreatie of detailhandel en zijn het dus gewend om het vaak druk te hebben. Mijn ervaring is dat de meeste mensen daar goed mee omgaan en heel goed begrijpen hoe je met je gasten om moet gaan.


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

Wat mij betreft mag Texel blijven zoals het nu is, ik vind het helemaal prima. Maar we moeten er wel voor zorgen dat we Texel behouden voor de Texelaars. Zo hier en daar zie je toch wel de invloeden van grote investeerders die meestal maar één belang hebben en dat komt niet altijd overeen met onze belangen.


Wat zou er op Texel anders mogen?

We moeten meer doen om te zorgen dat jongeren zich op Texel kunnen (her)vestigen. Er zijn nu best veel ondernemers die moeilijk of helemaal niet aan personeel kunnen komen. Dus we zullen het aantrekkelijk moeten maken voor jongeren en jonge gezinnen om naar Texel te komen. Hierbij kan de huizenmarkt een belangrijke rol spelen, want er zijn onvoldoende betaalbare huizen voor starters. Misschien is het een optie om de koopgrens van 6 ton fors te verhogen. Nu heeft deze koopgrens ook invloed op de huizenprijzen in het lagere segment. Voor jongeren die na een studieperiode terug willen keren naar Texel moet de koopgrens overigens niet van toepassing zijn.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Onze gemeente haalt heel veel geld binnen via de heffing van parkeergelden en toeristenbelasting. Dit is volgens mij onder meer bestemd voor het in stand houden van de fietspaden, wegen en parkeerplaatsen. Daar mag van mij meer aan gedaan worden. Maar ik moet zeggen dat de Nieuwlanderweg en fietspad Zanddijk er keurig uitzien, dus dat geeft hoop voor de toekomst.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Van mij mogen alle vrijwilligers een grote pluim krijgen. Zo zijn er in alle dorpen wel een aantal vrijwilligers die al jaren belangeloos heel veel tijd en energie steken in het organiseren van activiteiten voor hun dorpsgenoten en daarmee het sociale leven een stuk leuker en gezelliger maken. Dit soort mensen zijn verschrikkelijk belangrijk voor de leefbaarheid. 


Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd?

Persoonlijk vond ik de eerste lockdown vorig jaar niet zo erg. Het was mooi weer en we hebben toen lekker veel gewandeld, gesport en gefietst. We waren even met Texelaars onder elkaar zonder toeristen. Maar vanaf afgelopen herfst vond ik het echt niet leuk meer. Het hele sociale leven lag plat en alle gezelligheid was weg. Daarnaast hebben wij in december zelf ook nog corona gehad, dus dat waren voor ons geen prettige feestdagen. Ik hoop de gemiste gezelligheid van het afgelopen jaar allemaal nog in te kunnen halen.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

We moeten ons goed realiseren dat we er op Texel (bijna) met z’n allen van leven. De toeristen zijn onze gasten die met hun gespaarde geld bij ons op vakantie willen komen. Laten we ze dan ook een mooie vakantie geven en hopen dat ze nog een keer terug komen. Maar we zijn ook op een punt gekomen dat het genoeg is. Het gaat niet alleen om meer geld verdienen, maar we moeten zelf ook nog een leven overhouden. En we moeten er voor waken dat we niet alleen mensen met een dikke portemonnee naar Texel willen halen. Ook jongeren en jonge gezinnen moeten we hier kunnen verwelkomen.


Volgende 'Eiland Van...'? 

Roos Pandelaar. Samen met haar partner Huub runt zij het strandpaviljoen Bries20. Jonge ondernemers vol ambitie op een schitterende locatie. Ik zou het leuk vinden meer over haar ideeën te horen.