Broodjes bakken bij het zelfgemaakte vuur.
Broodjes bakken bij het zelfgemaakte vuur. Foto: Dirk Kalverboer

“We hebben het heel erg gemist”

Lang mocht Scouting Texel alleen buiten activiteiten ondernemen, maar door de versoepelingen mag de scouting nu ook binnen weer open zijn. Diverse Texelse jongeren namen recent met de jeugdsportpas een kijkje bij de scouting.

Een vuurtje maken zonder aansteker. Dat is de opdracht voor een aantal jongeren die met de jeugdsportpas van Sportstichting Texel op bezoek zijn bij de scouting aan de Bernhardlaan in Den Burg . Met een droog stukje hout en een hakbijl mogen ze aan de slag om vuur te maken. Wanneer het hout brandt, kunnen de kinderen genieten van marshmallows en brood dat boven het zelfgemaakte vuur wordt gebakken.


Celina Groenendijk, sinds 2017 teamleider bij de speltak Scouts van Scouting Texel, is blij met de jeugdsportpas. “Zo kunnen kinderen kijken hoe het is op de scouting. We helpen hier niet alleen ouderen met bijvoorbeeld oversteken. Wij doen hier heel veel verschillende dingen met de handen en wij hopen dat we het aantal leden kunnen verdubbelen. Zodat we met grotere groepen kunnen werken en voor nog meer gezelligheid kunnen zorgen.”


Bij Scouting Texel zijn ze veel bezig met de natuur. Dat is in de praktijk houthakken, vuurtjes maken, knopen leren leggen, wandeltochten maken en het ophalen van het oud-papier. Ze vinden het daarnaast ook heel belangrijk dat de leden vrienden aan de gezamenlijke activiteiten overhouden. “De scouting staat voornamelijk voor plezier. Ik vind het mooi om te zien dat zoveel oud-leden uiteindelijk hier vrijwilligerswerk komen doen.”


Nu maken we vuur vorige week leerden we knopen maken

De scouting werkt met verschillende leeftijdsgroepen bij de jeugd. Als de leden vier jaar oud zijn, kunnen ze al bij de 'Bevers' terecht. In die groep kunnen de leden tot hun zevende blijven, daarna gaan ze door naar de 'Welpen'. Daar blijven de leden tot hun elfde. Vanuit daar gaan ze door naar de 'Scouts' voor de leeftijdscategorie elf tot vijftien jaar. Voor de leeftijdscategorie van vijftien tot achttien jaar zijn er de 'Explorers' en de laatste leeftijdsgroep voor de scouting is de 'Stam' ook wel Roverscouts genoemd. Daar kunnen ze blijven tot ze eenentwintig jaar zijn.


Tess Brandenburg (13) is al vanaf haar achtste lid van Scouting Texel. Iets waar ze veel plezier in heeft. “Mijn oma en mijn vader zaten ook op de scouting. Ik wilde er zelf ook heel graag op. De scouting kent veel uitdagingen en het is niet meisjesachtig. Dat vind ik heel erg fijn.” Ook Ingmar Venema (12) is al een aantal jaar lid. “Ik ben op de scouting gegaan, omdat mijn broer er ook op zat. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin en ik vind onder meer het vuur maken leuk. Ik ben ook heel blij nu ik bij de 'Scouts' zit en dat ik nu mag houthakken.” Zij merken echter dat de scouting niet altijd populair is onder jongeren. Zij hebben het gevoel dat dat komt, omdat jongeren soms niet goed weten waar de scouting voor staat. "Het is mooi als je zelf ervaart wat het inhoudt."


Ook niet-leden van de scouting, aanwezig met de jeugdsportpas, genieten tijdens de avond van het vuurmaken. Eva Vlaming: "Nu zijn we leuk een vuurtje aan het maken en vorige week leerden we hoe we diverse knopen moesten maken. Ik zit zelf op atletiek en golfsurfen, maar als mijn vriendinnen ook op de scouting gaan, ga ik dat ook.” Josine Montsma: “Ik wist eerst niet dat de scouting hier was. Toen ik het bij de jeugdsportpas zag, dacht ik bij mezelf dat ik dit moest doen. Ik vind het hier ontzettend leuk. Ik zou er wel op willen, maar dan wil ik dat ook wel samen met mijn vriendinnen doen.”


In de zomervakantie gaat de scouting met verschillende leden op kamp. Normaal gesproken is het twee keer op kamp in Nederland en één keer op kamp in het buitenland, maar dat loopt nog even anders. Vanwege de huidige coronacrisis blijven ze dit jaar met tenten op het complex van Scouting Texel zelf. Celina Groenendijk: “Het is jammer dat we niet op andere plekken kunnen, maar we zijn allang blij dat we weer open mochten. Toen we dicht waren, kwamen kinderen in de supermarkt naar me toe om te vragen wanneer we weer open zouden gaan. Ondanks de coronacrisis hebben wij geen last gehad van leden die weg gingen. Dat is iets wat mij goed doet, want dan weet je dat de kinderen plezier beleven bij de scouting en dat is waarvoor wij staan.”


Dirk Kalverboer