Koppelen archeologie aan sanitair centrum

Een toekomstige ruimte voor een openbaar toilet in het centrum van Den Burg zou ook meteen ingericht kunnen worden  als expositieruimte voor archeologische vondsten die in Den Burg zijn gedaan. 

Dat idee wordt geopperd in een raadsinformatiebrief van het college aan de politieke partijen over de stand van zaken rond een archeologische tentoonstellingsruimte in Den Burg. Een paar jaar geleden werd er gepleit voor een archeologische tentoonstellingsruimte in Den Burg toen de archeologische opgravingen op de Groeneplaats in volle gang waren, maar daarna werd het stiller rond het idee. Een plan om bij de eerste fase van de nieuwbouw op de Groeneplaats wat te doen met archeologie werd uiteindelijk niet nader uitgewerkt. Er staat voor de toekomst echter mogelijk nog een tweede fase nieuwbouw op stapel (hoek Groeneplaats/Parkstraat) en bedoeling is dat er dan eventueel ook een openbare binnenruimte komt met sanitaire functie. Volgens het college zou "zowel binnen als buiten deze publieke ruimte een tentoonstellingsruimte, vitrine en historische informatieverstrekking over Den Burg kunnen worden gerealiseerd."


Het gaat vooralsnog om een idee om in de toekomst een koppeling te maken tussen openbare ruimte voor sanitair en expositie. Een paar jaar geleden werd al eens gesproken over de realisatie van een openbare toiletruimte in het centrum (na het verdwijnen van het openbaar toilet uit De Waag), maar dat idee werd in 2018 uiteindelijk in de koelkast gezet. Bedoeling is dat bij de komst van de tweede fase nieuwbouw alsnog een openbare sanitaire ruimte wordt gerealiseerd. Daarvoor werd in 2018 €85.000,- in de algemene reserve geparkeerd, nadat het besluit was gevallen de realisatie van een openbaar toilet in het centrum nog even uit te stellen.


Het plan om een (eenvoudige) tentoonstellingsruimte voor archeologie (of iets van vergelijkbare aard) in Den Burg te realiseren, staat verwoord in het coalitieakkoord 'Balans Brengen van TB, VVD en GroenLinks uit 2018. Geld is er tot nu toe niet voor vrijgemaakt. In het addendum dat TB, VVD en PvdA in 2020 maakten op het coalitieakkoord bij de vorming van de huidige coalitie staat overigens dat er geen grote haast is om gesprekken over toekomstige ontwikkelingen op de Groeneplaats op te starten. De ontwikkelingen rond een archeologische expositieruimte kwamen aan de orde, nadat D66 laatst aan het college had gevraagd wat de mogelijkheden zijn voor een archeologische expositieruimte bij De Schans. Volgens het college kent de bestemmingsplankaart van het fort de mogelijkheid de historische barakken die er ooit stonden te herbouwen, maar heeft De Schans voor Natuurmonumenten op het moment geen prioriteit meer. Dat betekent vrij vertaald dat vermoedelijk op De Schans vooralsnog weinig gebouwd zal worden en daarmee ook geen expositieruimte op De Schans.