Jos Bakker en René Guldemond van Texel'94.
Jos Bakker en René Guldemond van Texel'94. Foto: Bart Heerschap

'Documenten bijhouden, post rondbrengen en raadzaal stofzuigen'

Archiefwerk, documenten bijhouden, schoonmaak en post rondbrengen. Een greep uit de diverse werkzaamheden van Jos Bakker (61) op het gemeentehuis in Den Burg.

Hij was donderdag veertig jaar werkzaam bij de gemeente en dat werd gevierd. Speciaal voor Jos werd in het gemeentehuis aan de Emmalaan een bijeenkomst gehouden met onder andere collega's van het gemeentehuis en leer- en werkbedrijf De Bolder én met visite van Texel'94 waar Jos jarenlang actief is geweest voor het G-voetbal en als lotenverkoper. Jos was van plan om Texel'94 op een later tijdstip een gift van €200,- te schenken ter ere van zijn jubileum, maar tot zijn grote verrassing kwam een afvaardiging van Texel'94 gisterochtend naar hem toe als waardering voor alle inzet.


Jos kwam veertig jaar geleden (op 1 juli 1981) onder leiding van Tilly Leenders en via De Bolder op het gemeentehuis. Hij was daar afwisselend actief voor de sociale dienst, sociale zaken en later het sociaal team. Hij werkte onder meer in het archief van de gemeente om dossiers bij te houden. Het intern rondbrengen van de post was eveneens jarenlang één van zijn werkzaamheden. "Dat deed ik ook voor de Bolder, Gemeentewerken en de brandweer totdat alles steeds meer digitaal werd." Een andere klus van Jos is schoonmaak op het gemeentehuis; onder meer het stofzuigen van de raadzaal is één van de vaste werkzaamheden. "En ik zorg ervoor dat het oudpapier op het gemeentehuis wordt opgehaald." De veranderingen die hij in veertig tijd meemaakte zijn groot; toen Jos begon bij de gemeente was Jo Engelvaart burgemeester (waarna nog zeven burgemeesters zouden volgen), zat het gemeentehuis aan de Groeneplaats en werd er gewerkt met typemachines. "Daar heb ik nog diploma's voor gehaald om op een typemachine met tien vingers te kunnen typen." Bij één van zijn vorige jubilea kreeg hij een computer, zodat hij zich daar eveneens in kon bekwamen.  


Tweelingbroer Paul was eerder dit jaar dit jaar al aan beurt met een jubileum. Hij was in maart 25 jaar in dienst bij De Bolder en vierde dat toen met een gift van €200,- aan Stichting Hulp Oost-Europa Texel. Hoe lang hij nog te gaan heeft bij de gemeente is voor Jos nog een verrassing, maar het werk op het gemeentehuis bevalt hem prima. "Dit is mooi om te doen en ik heb hier al veel collega's meegemaakt."