Drukte het eiland op.
Drukte het eiland op. Foto: Henk Bolink HAB Productions

Beddentelling Texel

"Een politieke momentopname. Door middel van een korte en bondige simpele vraag met daarbij een enkelvoudige antwoord keuze. Simpeler kan niet". Dries Veltkamp lijkt niet al te enthousiast over de aanpak van de redactie. Vervolg pagina 1.

PvdA: "Als PvdA pro Texel kiezen wij dan ook op dit moment simpelweg voor: “Nee!” als antwoord. De korte motivatie van de PvdA pro Texel op haar antwoord op de stelling luidt: “Het tellen van ( stapel-, kinder-)bedden geeft als momentopname een beperkt beeld. De uitkomst levert ons inziens geen bruikbare bijdrage aan sturingsmogelijkheden op inzake het aantal gelijktijdig op ons eiland verblijvende toeristen! Een maximalisering van het aantal B&B slaapplaatsen op korte termijn is ons inziens wel een effectieve sturingsmogelijkheid. Invoering hiervan op korte termijn lijkt ons dan ook hoogst noodzakelijk.”

Texels Belang: "Wij zijn zeker voor een telling van toeristische bedden, dit staat ook in ons verkiezingsprogramma 2018-2022. Tevens staat dit vermeld in het coalitieakkoord “Balans Brengen”. Blz 9 programma 3: Om de balans tussen toeristische slaapplaatsen en draagkracht van de landschappelijke ruimte te bewaken moet er een toeristisch toekomstplan komen. In dit plan o.a. meenemen een beddentelling (0-situatie) en een registratieplicht Bed & Breakfast’s. Om toekomstgericht de juiste keuzes te kunnen maken dienen wij gewoon over de werkelijke cijfers te beschikken. Ongetwijfeld zal een inventarisatie enige tijd gaan duren maar deze kunnen op een later moment worden toegevoegd aan het toeristisch toekomstplan. Indien de uitkomst van de telling mogelijk invloed heeft en/of ons verrast dan zal dit natuurlijk op de agenda komen.

VVD: "Wij zien het nut niet van een dergelijk duur onderzoek. Ook wij hebben tijdens de informatieavond over het Toeristisch Toekomstplan van vorige week de uitgebreide uiteenzetting van Linda Demmers beluisterd. Haar verhaal (zie samenvatting hieronder) was voor ons een bevestiging. In de jaren '70 is volledig bepaald per kavel of bedden toeristisch waren of niet. Voor de specifiek toeristische bedden is er een goed beeld er met de normtellingen. Wel willen wij een vergunningensysteem voor b&b's. Met b&b komen er toeristische bedden op specifieke woonplekken en weet je niet hoeveel toeristische bedden er in die sector zijn."

De Texelaar: Op een poll op de website werd deze vraag onlangs al gesteld en daar bleef weinig aan de onduidelijkheid te wensen over. Op de poll reageerden reageerden 558 lezers. 498 lezers stemden voor een dergelijke beddentelling. Hoewel opgenomen in het coalitieprogramma lijkt het college vooralsnog weinig te zien in een beddentelling. In het Actieplan Toeristisch Toekomstplan schrijft men over een beddentelling: "Ruim 11.800 objecten zullen geteld moeten worden. Verwachte kosten €55.000,-, nl 1 fte teller. Dit betreft slechts één momentopname, derhalve voor vergelijking is herhaalbezoek a € 55.000,- nodig, derhalve 1 fte structureel nodig."

Dat het een lastige kwestie blijft, blijkt wel bij de CDA. Namens de partij reageerde eerst Fractievoorzitter Ben Zegeren met "De beddentelling zoals menigeen bedoeld lijkt me onuitvoerbaar, mocht het kunnen dan mag het van mij", een dag later reageert Niels Rutten dus dat de partij tegen is.