Niels Rutten.
Niels Rutten. Foto: Jeroen van Hattum

Jonge melkveehouder Niels Rutten wordt raadslid voor CDA

Niels Rutten (35) uit polder De Eendracht wordt nieuw raadslid voor het CDA in de gemeenteraad. Hij wordt de opvolger van raadslid Leontine Verseput die naar de overkant verhuist.

Rutten, die in 2018 bij de raadsverkiezingen vijfde stond op de kieslijst van het CDA, is sinds 2018 actief als commissielid in de Texelse politiek. Toen hij nog in Wageningen woonde, was hij daar ook al een paar jaar commissielid voor het CDA en hij zat in 2010 en 2011 in het landelijk bestuur van het CDJA (de jongerenafdeling van het CDA).


Het aankomend raadslid is een zoon van Edo en Thea Rutten uit De Eendracht. Sinds 2017 is hij weer terug op het eiland en werkt hij in melkveebedrijf van zijn ouders dat hij op termijn ook gaat overnemen. Rutten studeerde na de OSG aan de universiteiten van Nijmegen en Wageningen waar hij afstudeerde op het nut van sensoren die meten hoeveel een koe loopt en herkauwt. Doel daarvan was het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van melkkoeien. Na zijn studie werkte Rutten zes jaar als onderzoeker en docent aan de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, waarna hij in 2017 terugkeerde naar Texel. De afgelopen jaren werkte hij ook parttime voor een bedrijf in Amsterdam waar een stappenteller voor koeien werd ontwikkeld en daar stopt hij mee nu hij raadslid wordt. Met zijn 35 jaar wordt Rutten het jongste raadslid in de gemeenteraad. De verdeling mannen/vrouwen in de raad gaat straks naar twaalf mannen en drie vrouwen. Het nieuwe raadslid heeft naast zijn politieke werk ook bestuurlijke ervaring bij de Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting in de Texelse landbouw, hij is vrijwilliger bij de Rooms-katholieke parochie en was deelnemer aan de Bestuursklas Texel waar jonge Texelaars (tot 40 jaar) worden geschoold in besturen.


Tijdens de raadsverkiezingen van 2018 sprak Rutten zich uit voor het verbeteren van het vestigingsklimaat voor jonge mensen op het eiland en voor de positie van boeren op Texel. "De Texelse boeren zijn modern, doen hun best om schoon en efficiƫnt te werken en zetten zich in voor natuur zoals bijvoorbeeld de weidevogels. De landbouw is echter wel hard gekrompen en boeren moeten wel kunnen blijven boeren. Het zou mooi zijn als ze niet als vijand van de natuur worden gezien. Er liggen enorme kansen om boeren te laten helpen bij het beheer van de natuur op ons eiland."