De werkzaamheden in park De Wezentuin vorderen, linksonder de rotzooi die Maria in vijf minuten verzamelde.
De werkzaamheden in park De Wezentuin vorderen, linksonder de rotzooi die Maria in vijf minuten verzamelde. Foto: Maria Roelofsen

Omwonenden balen van een bloemloos park

Onrust bij omwonenden van het park. Nu de herinrichting vordert gaat het er allemaal niet uitzien zoals velen van hen hadden verwacht. De oude bankjes dreigden terug te komen (dit wordt waarschijnlijk alsnog anders opgelost), de bloemperken die verwacht werden zijn uit de tekening en de fundering van de paden zit volgens een briefschrijfster vol rotzooi. De gemeente is zich van geen kwaad bewust. "Alles gaat volgens de meest recente tekeningen."

Maria Roelofsen en Goossen Karssenberg zijn aanwonenden van het park en zien de situatie met lede ogen aan. Van de week kregen zij een mail waarin stond dat de bankjes vanwege budgetoverschrijding waren wegbezuinigd. De bankjes die voor de herinrichting al opvielen vanwege het verpauperde karakter zouden dus worden teruggeplaatst. De gemeente reageert: "De nieuwe bankjes zijn niet weg bezuinigd, ze maakten geen onderdeel uit van het plan. Het is dus van beginsel de bedoeling geweest de oude banken terug te plaatsen. Van zowel ondernemers als de Stichting Wezentuin is nu de vraag gekomen om andere banken neer te zetten. Naar een dergelijk initiatief kijkt de gemeente natuurlijk graag. We letten daarbij natuurlijk wel op het onderhoud en de kosten daarvan. Kortom: we zijn in gesprek." Stichting De Wezentuin benaderde de ondernemers en lichtte de buurt in (de mail hierboven). "Wij vinden dat een blamage, een mooi opgeknapt park met oude gedateerde banken. We hebben het plan opgevat middels de ondernemers nieuwe banken aan te schaffen. Ik heb geïnformeerd bij bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn." Volgens Marga Lakwijk van de stichting lijken de nieuwe banken er op deze manier alsnog te komen.

Bloemperken

Toen de eerste tekeningen van het park bekend werden, waren daar veel bloemperken in te zien. Tot enthousiasme van omwonenden. De gemeente erkent die schetsen, maar stelt dat deze "sinds 2017 niet meer op de tekeningen van landschapsarchitect Loos van Vliet te zien zijn." De voorlichter van de gemeente vervolgt: "De bloemperken zijn er uit gehaald omdat de Wezentuin ook bedoeld is voor een bepaalde verblijfsfunctie (denk aan sommige evenementen) en dan worden bloemen vertrapt. Op de informatiepanelen aan de schutting bij de nieuwbouw Groeneplaats hebben ook visualisaties van de Wezentuin gehangen zonder bloemperken." Het lijkt erop dat er slechts aan de randen begroeiing komt en dat de rest een 'open karakter krijgt'. De struiken die er stonden zijn in ieder geval verwijderd. Volgens Maria veel te laat, toen het broedseizoen al was begonnen. De gemeente stelt dat de beplanting voorafgaand aan verwijderen door een gecertificeerd persoon op het gebied van flora en fauna is gecontroleerd. Een park met alleen maar gras lijkt niet de voorkeur van omwonenden en stichting De Wezentuin te hebben.

Afval

Tot slot is er nog een kwestie met het fundament van de paden. Deze van bouwpuin gemaakte fundering zijn vol plastic en ijzer. "Binnen vijf minuten had ik al een aardig tasje vol plastic en ijzer. ze beloven je een prachtig park, maar ondertussen is het een verkapte plek om je afval goedkoop kwijt te kunnen." In de wandelgangen werd al gesproken over aanwezigheid van asbest. "De fundering is schoon en gecertificeerd. Asbest is bij het nieuwe materiaal uiteraard niet aan de orde. In het funderingsmateriaal mag in een beperkte mate wat vervuiling zoals plastic of staalresten, voorkomen."

"Als omwonenden zijn wij nooit op de hoogte gesteld van de veranderingen in het ontwerp, terwijl we vóór ze begonnen met de renovatie nog attent een brief door de bus kregen waarin ze het ons allemaal mooi voorschotelden", besluit Maria.