Gerard van der Zwaan onthulde dinsdag het beeld van Omring.
Gerard van der Zwaan onthulde dinsdag het beeld van Omring. Foto: Jeroen van Hattum

Herdenking corona

Bij een volgende pandemie moet er anders omgegaan worden met bewoners van verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Dan moeten ze meer contact met hun familie en andere naasten kunnen blijven hebben.

Dat was een punt dat duidelijk naar voren kwam bij de herdenking van vijftien maanden corona die dinsdagmiddag op het plein tussen de Schuttehoek en de Schuttehof in Den Burg werd gehouden. Corona is nog niet voorbij, maar omdat het aantal besmettingen daalt en veel mensen inmiddels zijn gevaccineerd, pakte Omring de gelegenheid om bij diverse zorglocaties in Noord-Holland stil te staan bij de impact van de virusuitbraak.

Het maandenlang verplicht binnen blijven van bewoners en het gegeven dat ze fysiek lang geen contact met hun familie en andere naasten konden hebben, kwam nadrukkelijk aan de orde. Dat vergde veel van bewoners, familie en medewerkers. Ze konden elkaar alleen zien via beeldbellen of via de BabbelBoet en de KletsKeet die bij de Gollards en de Hollewal waren geregeld. Vrijwilligers konden ook maandenlang niet langskomen. Directielid Fred Ter Meer van Omring gaf aan dat een volgende keer ook anders omgegaan moet worden met mensen die in hun laatste levensfase zijn of bij het afscheid nemen van dierbaren die zijn overleden. "Dat is wel een van de lessen die we van corona hebben geleerd." Er werd eveneens stilgestaan bij de krachttoeren die de medewerkers van Omring uithaalden om binnen alle beperkingen voor de bewoners alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Ter Meer haalde in herinnering dat veel mensen zorgen of zelfs angst hadden verspreider van het virus te worden waardoor ze extra voorzichtig waren. Op Texel bleven besmettingen bij de Gollards, de Hollewal en later ook de Schuttehof en de Schuttehoek uit, bij locaties van Omring aan de overkant waren wel besmettingen en overleden ook bewoners als gevolg van het virus. Zij werden tijdens de herdenking met een minuut stilte herdacht en er werd geapplaudisseerd voor de medewerkers in de zorg.

Burgemeester Michiel Uitdehaag sprak de hoop uit dat de bewoners het gewone leven weer zoveel mogelijk kunnen hervatten nu er volop wordt gevaccineerd. Gerard van der Zwaan, bewoner van de Schuttehoek, onthulde tijdens de herdenking een beeld met handen van kunstenaar Petra Vlag van Bodycasting. Het staat volgens Omring symbool voor de handen die iedereen ineengeslagen had. De handen staan ook symbool voor het thema 'Samen Verder' waarmee vooruit gekeken wordt naar de toekomst. Lauri Brons en Elisabeth Waverijn verzorgden een optreden tijdens de herdenking.