Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De eilandadvocaat

Winston was altijd al van alle markten thuis geweest en had begin 2016 het idee opgevat om in Amsterdam als Surinaamse Geneesheer (genaamd “Bonuman”) een praktijk voor traditionele Surinaamse volksgeneeskunst te openen. Vol enthousiasme was hij aan dit avontuur begonnen en hij had al vele maanden gestudeerd op de eeuwenoude Surinaamse tradities. Uiteraard is er bij deze alternatieve geneeswijze veel respect voor de natuur en het spirituele. Winston was om die reden in de leer gegaan bij zijn oma die in Suriname en de Surinaamse gemeenschap in Nederland groot aanzien had als natuurgenezeres.

en de Surinaamse geneesheer


In de Winti-religie en de traditionele Surinaamse geneeskunde is het gebruik van kruiden en kruidenbaden in samenhang met de intense behandeling tussen geneesheer en de patiënt erg belangrijk. Winston had duidelijk talent en kreeg al snel bekendheid in de Surinaamse gemeenschap en velen vroegen hem om raad en wilden een traditionele kruidenbehandeling ondergaan. Bij deze behandeling raakt een patiënt soms in trance en dan is vertrouwen in de geneesheer van groot belang. Winston liet de kruiden en kruidenbaden los op de patiënt en zo moest de behandeling bevorderlijk zijn voor de behandeling van de kwalen van de patiënt. Alles ging dus best goed en toch moest Winston zich verantwoorden bij de politierechter in Amsterdam. Een patiënt had aangifte gedaan van zware mishandeling na een behandeling waarbij met kruidentakken tegen het lichaam waren geslagen. De patiënt was in trance geraakt en had geen bezwaar kunnen maken tegen de klappen van de takken waardoor hij rode striemen en blauwe plekken had opgelopen. Pas na een slok water uit een kalebas kwam de patiënt weer bij zinnen en was zich volgens de aangifte rot geschrokken van het letsel.


Ik vond dit meteen een erg interessante strafzaak; iemand mishandelen tegen zijn zin mag natuurlijk niet, maar was hier in dit specifieke geval wel sprake van? Zo kan een patiënt na een operatie de chirurg die de operatie uitvoerde evenmin aanklagen wegens het opensnijden van het lichaam. Dat hoort er vanzelfsprekend bij en juist daar wordt door de patiënt toestemming voor verleend. Bij deze traditionele behandeling was het wat de rechtbank betrof uiteindelijk niet veel anders. Winston had keurig de regels van de traditionele behandeling gevolgd en de patiënt was hier ook goed mee bekend. Dat dit beurse plekken kon opleveren was een bekend en dus aanvaard risico van deze alternatieve behandelingsmethode. Na de rechtszaak kreeg ik voor mijn inspanning als aandenken een klein stoffen poppetje cadeau die de politierechter moest voorstellen. Volgens Winston had dit geholpen bij de goede afloop, ik had toch meer het nuchtere Hollandse idee dat het recht had gezegevierd. Maar ja, wie zal het zeggen…


Vincent van der Velde

De Eilandadvocaat