Genodigden bewonderen de poederdoos.
Genodigden bewonderen de poederdoos. Foto: Job Schepers

Pikante poederdoos in Museum Kaap Skil

De unieke en puissant rijke lading die duikers van Duikclub Texel in 2014 in het Palmhoutwrak aantroffen, geeft langzaam zijn geheimen prijs.

De poederdoos is aan beide zijden prachtig versierd met mythologische afbeeldingen. Een sieraad met een belangrijke gebruikswaarde voor een dame uit de hogere kringen. De afbeeldingen verwijzen vrij expliciet naar verleiding en seks. Echt een voorwerp om je fantasie bij de vrije loop te laten.

De poederdoos is te zien in het souterrain van het entreegebouw van Museum Kaap Skil. De voorstellingen erop zijn ook gefotografeerd en verklaard in de tentoonstelling. Aan een kant staan een dame en een zwaan afgebeeld. Dit verwijst naar een Grieks-mythologisch verhaal: oppergod Zeus veranderde zichzelf in een zwaan om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden. De andere zijde is versierd met een afbeelding die verwijst naar de Romeinse mythologie. Hierop zijn Venus en Cupido te zien. De wijze waarop de poederdoos in elkaar zit en de gedetailleerde afbeeldingen getuigen van groot vakmanschap van de maker.

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam zijn verbaasd dat de basis van de doos messing is en geen zilver. Gezien de luxe van het voorwerp verwachtten ze dat hij van verguld zilver was.