Wat ik zeggen wou

Draagvlakonderzoek energie

Met wat gemengde gevoelens mocht ik in de TC lezen dat een amendement van TB en VVD is aangenomen om het draagvlakonderzoek voor duurzame energie, zoals eerder was vastgesteld naar een voorstel van GroenLinks Texel, weer af te blazen. Op grond van twijfelachtige argumenten.

Al bij aanname van het voorstel van GroenLinks had ik twijfels of die partijen hun medewerking gestand zouden doen, dan wel op een later tijdstip 'de melk weer zouden optrekken'. In het Bestemmingsplan Buitengebied werd al opgenomen dat windmolens niet zijn toegestaan, met als argument dat 'de Provincie het niet toestond'. Om die reden werd door dezelfde partijen het burgerinitiatief voor een draagvlakonderzoek al afgewezen, als zijnde 'niet van waarde' omdat windmolens toch niet konden. Nota bene de partijen die op de bres stonden om ondernemers meer ruimte te geven bij de bouw van zomerwoningen e.d. en een grotere goothoogte respectievelijk dakhoogte toe te staan aan de oostkant van De Waal en regelmatig krokodillentranen plengen over de daaruit voortvloeiende verdergaande verstening, zijn nu bij uitstek de partijen die hun uiterste best doen om alle initiatieven aangaande verduurzaming van de samenleving te torpederen. Ruimte voor ondernemers, ja; ruimte voor duurzaamheid, nee!

Expliciet staat overal in het bestemmingsplan vermeld dat 'oprichting van windmolens niet is toegestaan', waar soms wel ruimte is voor bouwwerken tot 8 m. hoogte. Naar de letter mogen dus ook kleine windmolentjes voor kinderen niet. En ook geen z.g. windwokkels, zelfs niet lagere dan 8 meter, want een meerderheid in de raad wil niet eens weten hoe de inwoners hier over denken. De raad heeft natuurlijk het recht om afspraken te herroepen, maar naar mijn mening doet een meerderheid in de raad geen recht aan inspraakmogelijkheid van de inwoners. Waarschijnlijk staat ook volgend jaar in alle verkiezingsprogramma's dat verduurzaming een noodzaak is, maar van sommige partijen kan nu al worden aangenomen dat het in de praktijk zo weer kan worden herroepen!


Jaap Vlaming

Den Burg